Mięso idealnie wypieczone

Opublikowano: 06-10-2017

 Mięso idealnie wypieczone, czyli dobór właściwej temperatury do pieczenia mięs

Poznawanie tajników sztuki kulinarnej to nie tylko zgłębianie wiedzy na temat komponowania smaków, ale też praktyczne umiejętności, które pozwalają na idealne przyrządzanie potraw. Niezwykle ważnym zagadnieniem jest właściwa temperatura pieczenia mięs, od której wiele zależy – kruchość, smak i wygląd pieczeni. Wystarczy pomylić się o kilka stopni, aby mięso stało się twarde i przesuszone albo pozostało surowe.

Różowe w środku, przyrumienione na zewnątrz

Idealnie wypieczone mięso to cel każdego kucharza, który pragnie zaskoczyć gości przy stole apetycznie przyrumienioną skórką, soczystym i zaróżowionym środkiem oraz pełnią smaku. Nie jest to możliwe, jeśli mięso, po wyjęciu z piekarnika jest twarde jak podeszwa i przesuszone albo przeciwnie – mocno krwiste, choć nikt nie prosił o stek rare. Jak więc osiągnąć złoty środek w pieczeniu mięs? Wpływ na jakoś pieczeni ma stosunek temperatury do rodzaju i ilości mięsa, rodzaj piekarnika, a także czas pieczenia:

  • rodzaje mięs a temperatura pieczenia

Rodzaj mięsa to najistotniejsza kwestia, od której w znacznym stopniu zależy wysokość temperatury w piekarniku. Kłopotliwe dla kucharzy jest delikatne mięso, jak cielęcina, które najłatwiej można przesuszyć.  Natomiast zbyt krótko trzymana w piekarniku wieprzowina może być częściowo surowa i twarda. Co ważne, istotny jest nie tylko rodzaj, ale też poszczególne części i waga mięsa. W innej temperaturze piecze się bowiem 600 g polędwiczki niż 1 kg schabu;

  • rodzaje piekarnika a temperatura pieczenia

W profesjonalnych kuchniach używane są piece konwekcyjno-parowe lub piekarniki z termoobiegiem. W przypadku korzystania tylko z grzałek, czas pieczenia musi być dłuższy, a temperatura nieco wyższa;

  • czas pieczenia

Czas pieczenia jest ściśle związany z powyższymi kwestiami, a więc rodzajem mięs i piekarnika. Użycie funkcji termoobiegu skraca czas pieczenia. Krócej trzyma się też w piekarniku mięso, które jest delikatne i mniejsze. Natomiast 1 kilogram rostbefu wołowego czy schabu wieprzowego, w piekarniku elektrycznym bez termoobiegu, to zdecydowanie czasochłonniejsze przedsięwzięcie kulinarne.

Więcej szczegółów na temat właściwej temperatury mięs w zależności od jego rodzaju oraz ilości prezentuje infografika: https://www.unileverfoodsolutions.pl/Aktualnosci/menu-sezonowe/temperatura-pieczenia.html

O czym jeszcze warto pamiętać piekąc mięso?

Każdy szef kuchni stosuje sprawdzone triki, które pozwalają na osiągnięcie jeszcze bardziej spektakularnych efektów. W przypadku pieczenia mięs warto pamiętać o tym, że początkowa temperatura w piekarniku powinna być wyższa (przez około 10 minut). Dzięki temu pory w mięsie szybko się zamykają i zatrzymują soki, które wpływają na smak i kruchość pieczeni. Aby dodatkowo zwiększyć i utrzymać soczystość mięsa, po wyjęciu z piekarnika należy pozostawić je na blacie przez minimum 10 minut, aby pieczeń „odpoczęła”. Warto też mieć świadomość, że obsmażenie mięsa przed włożeniem do piekarnika pozwoli znacznie skrócić czas pieczenia.

Artykuł sponsorowany.