Pyszne wędliny nie tylko od święta
Opublikowano: 29-01-2020
Dawno już minęły czasy, kiedy zakup wędlin i kiełbas stanowił prawdziwe wyzwanie, a puste haki były najczęstszym widokiem w sklepach mięsnych. Dziś półki uginają się pod ciężarem przeróżnych produktów, jednak ich ilość rzadko kiedy idzie w parze z jakością i smakiem. Dlaczego tak się dzieje, a przede wszystkim, na co zwrócić uwagę by każdy zakup okazał się sukcesem?
Dużo nie zawsze znaczy dobrze
Odwiedziny na stoisku wędliniarskim lub w sklepie mięsnym mogą przyprawić o zawrót głowy. Wybór jest olbrzymi, sprzedawcy kuszą ofertą zarówno produktów surowych, jak i przetworzonych. Na pierwszy rzut oka miłym zaskoczeniem są też ceny – wędliny możemy kupić, płacąc już niewiele ponad kilkanaście złotych za kilogram. Ten fakt powinien ucieszyć zarówno oszczędne panie domu, jak i osoby dobrze pamiętające czasy kartek, ogromnych niedoborów w zaopatrzeniu i nikły wybór asortymentowy. A jednak coraz częściej usłyszeć można głosy, że kiedyś było może i trudniej, ale zdecydowanie smaczniej, a dzisiejsze szynki w niczym nie przypominają wyrobów sprzed lat.
Można dziś zadać pytanie: ile mięsa jest w mięsie? Rozwój technologii umożliwił przemysłowy chów drobiu i zwierząt rzeźnych, jednak pogoń producentów za optymalizacją wydajności i maksymalnym ograniczeniem kosztów sprawiła, iż znaczna część produktów pozbawiona jest zarówno walorów smakowych, jak i cennych substancji odżywczych. Powszechne użycie środków z pogranicza chemii i farmaceutyki znacząco skróciło procesy produkcyjne i zwiększyło rentowność przemysłu mięsnego, jednak takie praktyki dalekie są od dbałości o dobry smak i zdrowie konsumentów. Towaru jest dużo, jednak sporo wysiłku wymaga znalezienie tego wartościowego.
Powrót do tradycji
Na szczęście nie wszyscy kładą nacisk jedynie na duży i szybki obrót. Istnieją producenci, dla których ważniejsze od wskaźników ekonomicznych jest tworzenie produktów zgodnych z zasadami uczciwości i jakości. Doskonałym przykładem jest Małopolski Wagon Smaków. Istniejąca od niemal trzydziestu lat rodzinna firma zbudowała swój sukces, hołdując prostym zasadom i tradycyjnym metodom pracy. Staranny dobór dostawców pozwolił na pracę ze zdrowym i ekologicznym mięsem o najwyższej jakości, a dostosowanie sprawdzonych przepisów do wymagań współczesnego rynku zaowocowało ofertą przepełnioną smacznymi i wartościowymi produktami. Znajdziemy tu zarówno świeże mięsa, jak i kiełbasy, wędliny, a także wysokiej jakości artykuły spożywcze. Oprócz pozycji doskonale znanych z kuchni polskiej dostępne są również produkty charakterystyczne dla stołów Francji, Hiszpanii, Włoch, czy Węgier.
Zakupów możemy dokonać w krakowskim sklepie stacjonarnym, nie oznacza to jednak, że mieszkańcy pozostałych regionów Polski są pozbawieni dostępu do tych smakołyków. Firma oferuje sprzedaż wysyłkową i tutaj również duży nacisk położony jest na jakość. Specjalne opakowanie transportowe, podróż w kontrolowanych warunkach i wybór rzetelnego przewoźnika gwarantuje dostawę już w ciągu 24 godzin od złożenia zamówienia. Atrakcyjne ceny sprawiają, że powrót do tradycyjnych smaków jest nie tylko łatwy, ale też korzystny.