8.11 – Dzień Zdrowego Śniadania!

Opublikowano: 03-11-2016

Już wkrótce, 8 listopada będziemy świętować Dzień Zdrowego Śniadania. To bardzo ważna data w kalendarzu. Coroczna akcja, która służy poszerzeniu wiedzy na temat  roli śniadania w codziennej diecie. Choć świadomość ta systematycznie wzrasta, szczególnie dzięki trendowi na śniadania on the go, posiłki spożywane w trasie często nie są jakościowo komponowane. Niech nadchodzące święto kuchni o poranku będzie dla nas pretekstem do szukania pysznych i lekkich, ale pożywnych rozwiązań, które pozwolą nam na dobry start dnia.

Mówimy STOP śniadaniowym wymówkom

O poranku bardzo często ulegamy pokusie przeróżnych śniadaniowych wymówek, które później przypominają o sobie w najbardziej nieoczekiwanym momencie. I choć jest ich tyle, ilu zaspanych ludzi o poranku, to wbrew pozorom – łatwo je obalić. Często związane są z brakiem pomysłu na śniadanie, na które zazwyczaj jemy kanapki. Warto zwrócić uwagę na płatki śniadaniowe, z którymi można skomponować oryginalne propozycje, przełamując poranną rutynę. 

Nie masz rano apetytu? Sięgnij po coś lekkiego, na przykład płatki kukurydziane z jogurtem. Wprost przeciwnie, masz wilczy apetyt, ale partnerka krzywo patrzy na jajecznicę smażoną na boczku? Zaskocz ją puszystym omletem mistrzowsko wykończonym posypką z płatków śniadaniowych. Trudno ci znaleźć rano chwilę na przygotowanie śniadania? Pożywne babeczki z dodatkiem pełnoziarnistych płatków kukurydzianych, orzechów i suszonych owoców możesz zrobić poprzedniego wieczoru i z przyjemnością schrupać z samego rana – podpowiada Piotr Ceranowicz, ekspert kulinarny marki Lubella. 

Dla zabieganych – śniadanie on the go

Szybki tryb życia sprawia, że rano mamy trudności, by znaleźć czas na przygotowanie i zjedzenie śniadania przed wyjściem. Brak czasu powoduje, że mamy również problem ze znalezieniem szybkiego i jednocześnie odpowiednio zbilansowanego przepisu. Jednym z wiodących trendów 2016 roku są śniadania przygotowane z myślą o konsumowaniu ich w trasie.

– Jeszcze do niedawna Polak chcący zjeść coś po drodze ograniczał się do kanapki albo drożdżówki. Dzisiaj ma znacznie więcej opcji! Chociażby sycący koktajl zbożowo-białkowy, jogurt z płatkami żytnimi oraz musem owocowym czy zbożowe batony przygotowane na bazie Mlekołaków. Wystarczy garść płatków i odrobina inwencji twórczej, żeby przygotować zbilansowany posiłek, który będzie równie pożywny, jak tradycyjne domowe śniadanie – dodaje Piotr Ceranowicz.

Dzień Zdrowego Śniadania to doskonała okazja, żeby poznać nowe rozwiązania i wykorzystać je również w swojej kuchni! Pamiętajmy, że jedzenie w trasie nie powinno jednak oznaczać jedzenia w biegu. Postarajmy się delektować posiłkiem w każdej sytuacji. W końcu jedzenie to sama przyjemność!

Przepis na udany dzień

Śniadanie jest nie tylko ważne dla naszego zdrowia, lecz także dobrego samopoczucia. Czas śniadania jest najważniejszym momentem, który wpływa na nasze funkcjonowanie w ciągu dnia. Dlatego koniecznie trzeba o nim pamiętać. Zdrowo i pozytywnie rozpoczęty dzień sprawi, że przeżyjemy go z lepszym nastawieniem i doskonale poradzimy sobie z codziennymi wyzwaniami. Przy porannej porcji płatków z mlekiem rodzice mogą również znaleźć moment na rozmowę z pociechami. Osoby, które lubią jeść śniadanie w domowym zaciszu, mogą wykorzystać czas spędzony w drodze do pracy na zaplanowanie swojego dnia, lekturę porannej prasy lub posłuchanie ulubionej audycji radiowej. 

Najważniejsze, aby pamiętać o śniadaniu, czy to w domu czy w drodze do pracy. W ciągu nocy nasz poziom glukozy znacznie spada, co powoduje, że po poranku powinniśmy go uzupełnić, aby organizm mógł odpowiednio funkcjonować. Dlatego, kiedy o poranku tworzymy kolejne wymówki, by nie zjeść śniadania pamiętajmy o wszystkich korzyściach, które nam przynosi, szczególnie podczas – Dnia Zdrowego Śniadania!

PRZEPIS – Owocowe trio z chrupiącymi płatkami kukurydzianymi

Poziom trudności: łatwy 

Czas przygotowania: 15 minut 

2 porcje

SKŁADNIKI:

  • Szklanka malin
  • 1 jogurt naturalny 250 g
  • 3-4 kopiaste łyżki płatków kukurydzianych Lubella Corn Flakes 
  • 4 sztuki kiwi
  • 2 duże banany

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Obieramy banany ze skórki i miksujemy na mus.
  2. Przekładamy uzyskaną masę na dno słoiczka.
  3. Blenderem miksujemy obrane wcześniej kiwi i dodajemy do nich 4-5 łyżeczek jogurtu naturalnego. Następnie całość mieszamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
  4. Na banany delikatnie wlewamy mus z kiwi, pamiętając o tym, aby warstwy nie połączyły się ze sobą.
  5. Miksujemy maliny i dodajemy do nich resztę jogurtu naturalnego.
  6. Malinową polewę wlewamy ostrożnie na warstwę z kiwi.
  7. Wierzch trio dekorujemy garścią chrupiących płatków kukurydzianych.

Smacznego!

Piotr Ceranowicz – ekspert kulinarny związany z marką Lubella. 

Szef kuchni restauracji Kaskrut oraz szef i patron restauracji Kitchen. Uczestnik 3. edycji programu Top Chef. Absolwent Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego na kierunku Medycyny Weterynaryjnej i Psychologii Klinicznej na Wyższej Szkole Psychologii Społecznej w Warszawie. Były główny szkoleniowiec i barista w ZEN City Lounge. W 2012 roku był finalistą ogólnopolskiego konkursu „Kucharz odkrycie roku 2012”.

————————————————

Lubella to lider na rynku makaronów w Polsce oraz znany producent wyrobów zbożowych m.in.: płatków śniadaniowych, mąki, kasz i paluszków. Produkty Lubelli charakteryzuje wysoka jakość, wyjątkowy smak i pewność efektu od ponad 130 lat. Lubella ciągle rozwija się i czerpie to, co najlepsze z polskiej tradycji oraz wzbogaca ofertę o produkty innowacyjne. Są one niejednokrotnie inspiracją dla eksperymentów w kuchni i zabawy ze smakiem. Marka jest ceniona zarówno przez handlowców, jak i konsumentów.