Arbuz, arbuz ach to Ty!
Opublikowano: 27-07-2020
Lato kojarzy nam się z przyjęciami oraz grillowaniem w ogrodzie. Na ruszcie często goszczą kiełbaski, papryka, pieczarki oraz inne warzywa. Jednak doskonałym pomysłem jest również… grillowany arbuz!
Arbuz to idealny owoc na letnie upały. Ze względu na to, że w 90% składa się z wody, świetnie zaspokaja pragnienie. Jeśli lubisz eksperymentować w kuchni, koniecznie sprawdź nasze 3 pomysły na arbuza z grilla.
- Marynowany arbuz z grilla
Składniki:
- ½ arbuza
- 100 ml octu balsamicznego
- 50 ml sosu sojowego
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- pieprz
Przygotowanie:
Ocet wymieszaj z sosem sojowym. Do tak powstałej marynaty włóż arbuza pokrojonego na grube plastry. Pozostaw go tam na ok. 2 godziny, następnie posyp cukrem i pieprzem. Grilluj przez ok. 5 minut z każdej strony. Podawaj jako dodatek do mięs lub sałatek.
- Szaszłyki z arbuzem
Składniki:
- ½ arbuza
- 150g sera feta
- 1 mały słoik czarnych oliwek
- 2 duże czerwone cebule
Przygotowanie:
Arbuza i ser feta pokrój w kostkę, a cebulę na duże kawałki. Nadziewaj naprzemiennie składniki na patyczki. Grilluj przez około 7 minut.
- Pizza arbuzowa na słodko
Składniki:
- 1 cały arbuz
- 400g jogurtu greckiego
- 1 łyżka wiórków kokosowych
- 250g borówek
- 250g malin
- 80g migdałów
- Świeże listki mięty
Przygotowanie:
Arbuza pokrój na okrągłe plastry – będą stanowiły spód do pizzy. Grilluj przez ok. 2 minuty z każdej strony. Gdy arbuz już ostygnie, pokrój go na trójkąty, przypominające kawałki pizzy. Następnie na każdy z nich wyłóż łyżkę jogurtu greckiego oraz pozostałe składniki według własnego uznania. Na koniec posyp odrobiną wiórek kokosowych.
Jeśli nie wykorzystasz całego arbuza – nie przejmuj się! Możesz zrobić z niego pyszną lemoniadę arbuzową. 200g miąższu zblenduj z odrobiną soku z limonki oraz cukru. Dodaj 100 ml wody gazowanej. Natomiast jeśli chcesz przygotować arbuzowego drinka, w przepisie na lemoniadę, wodę zamień na 100 ml różowego półsłodkiego wina musującego Marani.