Baba ziemniaczana z farszem z flaczków Opublikowano: 15-07-2009 Składniki: ? 1 kg ugotowanych ziemniaków w łupinach ? 500 g ugotowanych flaczków cielęcych lub wołowych ? 200 g wędzonego boczku ? pół kabaczka ? 4 cebule ? 1 łyżka mleka ? majeranek świeży lub suszony ? bułka tarta ? 3 jaja ? 2 łyżki masła ? 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego ? 4 ząbki czosnku ? 2 łyżki mąki pszennej ? 50 ml czerwonego wina ? szklanka sosu pieczeniowego ? sól, pieprz, oliwa ? ugotowane w mundurkach ziemniaki obieramy i ścieramy do miski na tarce o grubych oczkach ? dodajemy siekany czosnek i majeranek, 1 jajo, 2 łyżki mąki, sól, pieprz ? wszystko dokładnie mieszamy, najlepiej rękami ? boczek kroimy w paseczki, podsmażamy na patelni, dodajemy czosnek i drobno posiekane ugotowane w rosole flaczki ? podsmażamy, pieprzymy (boczek jest słony, więc uwaga na sól), zdejmujemy z ognia, dodajemy 1 żółtko i dokładnie mieszamy ? żaroodporne foremki smarujemy masłem, wysypujemy bułką tartą; nakładamy centymetrową warstwę ciasta z ziemniaków ? na to kładziemy warstwę farszu z flaczków z boczkiem, całość przykrywamy kolejną warstwą ziemniaczanego ciasta ? po wierzchu smarujemy jajem roztrzepanym z mlekiem i wstawiamy do piekarnika; pieczemy w temperaturze 180°C przez 15?20 minut ? cebule kroimy w piórka i mocno podsmażamy w rondelku na ciemnozłoty kolor ? dodajemy rozgnieciony czosnek, pokrojony w kostkę kabaczek (wycinamy z niego wcześniej gniazda nasienne, ale nie obieramy ze skórki) ? smażymy, dodajemy przecier pomidorowy i czerwone wino ? gdy wino odparuje zalewamy sosem pieczeniowym i dusimy 10?15 minut ? babę wyjmujemy z piekarnika, delikatnie podważamy nożem brzegi i przekładamy na talerz lub deskę, dekorujemy listkami natki pietruszki ? sos przelewamy do sosjerki i podajemy razem z babą ziemniaczaną Dobra rada: ? zamiast farszu z flaczków możemy dać farsz z samego boczku, podsmażonej kiełbasy, grzybów ? pole dla naszej fantazji kulinarnej! Przygotował Karol Okrasa