? 250 g marchewki ? 3 łyżki płatków owsianych ? 1 łyżka cukru ? 200 g mąki pszennej ? 200 ml oleju ? cukier puder do posypania ? 1 łyżeczka proszku do pieczenia ? sól ? ? łyżeczki przyprawy do piernika lub cynamonu ? 2 jaja ? 2 łyżki roztopionego masła
? do miksera wbijamy jaja i cukier, po czym ubijamy na puszystą masę; do podbitych jaj dolewamy olej, stale miksując
? przez sito przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, szczyptę soli, przyprawę do piernika bądź cynamon mielony, do tego płatki owsiane i dokładnie mieszamy
? dolewamy masę jajową, a potem startą na tarce marchew; dokładnie wyrabiamy ciasto
? foremki na babeczki (najlepiej nieduże okrągłe) smarujemy roztopionym masłem i napełniamy ciastem do ? wysokości
? wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170?180°C na 15 minut
? po wyjęciu posypujemy cukrem pudrem wedle uznania
Dobra rada:
? do babeczek marchewkowych możemy podać konfiturę bądź sos owocowy zrobiony na przykład z owoców mrożonych