• umyte i oczyszczone prawdziwki kroimy w grube plastry, podsmażamy na oliwie, dodajemy sól, pieprz, posiekany czosnek, wino, śmietankę słodką, świeżo startą gałkę muszkatołową i masło
• dusimy aż sos stanie się gęsty; na koniec doprawiamy posiekaną natką pietruszki
• rozmrożony i odciśnięty szpinak przekładamy do miksera, dodajemy świeżo startą gałkę muszkatołową, 2 żółtka i trochę białka jaja, sól i pieprz
• miksujemy na gładką i puszystą masę
• tak przygotowaną masę przekładamy do żaroodpornych naczyń lub kokilek, uprzednio wysmarowanych masłem i wyłożonych odpowiednio ukrojonymi plasterkami szynki
• w szpinakową masę każdej babeczki wkładamy po różyczce blanszowanego (czyli lekko podgotowanego) kalafiora
• wstawiamy na 30 minut do nagrzanego do 150°C piekarnika
• na talerz nakładamy porcję sosu z grzybów, na to wyjętą z formy babeczkę ze szpinaku; przybieramy listkami natki pietruszki