? cebule, kiełbasę i połowę boczku kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na patelni, dodając skwarki
? ziemniaki ucieramy na drobnej tarce lub w mikserze
? do masy ziemniaczanej dodajemy jajka, mąkę ziemniaczaną, śmietanę, mąkę pszenną i krupczatkę oraz przesmażoną na smalcu kiełbasę z cebulą i skwarkami
? wszystko dokładnie mieszamy, doprawiając suszonym majerankiem, solą, pieprzem i pieprzem ziołowym; jeśli konsystencja jest zbyt rzadka, możemy dodać jeszcze mąki
? przelewamy masę na wyłożoną pergaminem blachę, wyrównujemy, a na wierzchu układamy pozostały boczek pokrojony w plasterki, a pomiędzy plastry boczku odrobinę smalcu
? pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200?C przez 1h i 20 minut
? wyjmujemy, kroimy na plastry i podajemy z ogórkami kiszonymi
Dobra rada:
? taka babka jest smaczna również następnego dnia na zimno