• na blasze wyłożonej pergaminem układamy plastry szynki parmeńskiej i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 140°C na 30-45 minut; po tym czasie szynka powinna przypominać chipsy
• obieramy białe szparagi do wysokości 5 cm od główki
• gotujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem cukru 10-12 minut, po czym hartujemy w zimnej wodzie
• pokrojone w ładne kawałki filety z łososia marynujemy w soli, pieprzu, soku i skórce z limonki oraz w oliwie
• do wrzątku na dużej patelni wrzucamy obierki od szparagów i wkładamy zamarynowane kawałki łososia; wywaru szparagowego powinno być tyle, by przykrywał rybę do połowy
• małe cukinie tniemy wzdłuż w cienkie plastry, nie docinając do końca
• układamy na patelnię z oliwą, dodajemy cebulę pokrojoną w piórka, rozgnieciony czosnek i ugotowane szparagi; podsmażamy
• doprawiamy solą i pieprzem do smaku, dodajemy 2-3 porwane plastry szynki parmeńskiej i posiekaną ostrą papryczkę
• na koniec doprawiamy sokiem z limonki i kawałkami masła, a kiedy masło się rozpuści dolewamy białe wino
• na talerze wykładamy szparagi, na nie kawałki łososia, polewamy sosem z patelni i dekorujemy chipsami z szynki parmeńskiej