BIO barszcz z malinami i uszkami
Opublikowano: 30-10-2009
Składniki: 2 buraki BIO, jedna włoszczyzna BIO, czosnek, jabłko BIO, grzybek suszony, majeranek, sól, cukier, ocet biały spirytusowy, wiśnie lub maliny mrożone (100 g), bułka tarta BIO, woda.
Sposób przygotowania: Wszystkie składniki rozdrabniamy – kroimy w plastry i wrzucamy do garnka. Dodajemy sól, cukier, ocet i zalewamy wodą (nie za dużo – 3 cm powyżej składników). Naczynie stawiamy na palnik i podgrzewamy do momentu zagotowania. Następnie przestawiamy je w chłodne miejsce, aż do wystygnięcia. Ciasto pierogowe przygotowujemy podobnie jak w przepisie na pierogi. Aby przygotować farsz grzybowy, borowiki moczymy, a potem kroimy w kostkę. Dodajemy podsmażoną na oleju cebulkę oraz łyżkę bułki tartej. Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą cukru. Ciasto cienko rozwałkowujemy, wycinamy kółeczka lub romby, dodajemy farsz i zawijamy obwarzanek na palcu. Uszka gotujemy w osolonym wrzątku. Barszcz cedzimy i podgrzewamy do temp 80 stopni C – zagotowany barszcz straci swój piękny kolor. Wywar wlewamy do talerza i wkładamy ugotowane uszka. Nie powinno się gotować uszek razem z barszczem.
Przygotowane przez Jacka Szczepańskiego