BIO kluski z makiem
Opublikowano: 30-10-2009
Składniki na kluski:
jaja (2 sztuki, polecamy jajo BIO kury zielononóżki), mąka pszenna z młyna ekologicznego (250 g), sól, woda przegotowana 3 lub 4 łyżki.
Wszystkie składniki zagniatamy. Gotowe ciasto odstawiamy na pół godziny i przykrywamy bawełnianą lub lnianą ściereczką.
Składniki na masę makową:
mak BIO (100 g), rodzynki BIO, migdały BIO, miód eko, orzechy BIO, mleko (100 ml).
Mak moczymy z mlekiem i wodą (od 12 do 24 godzin). Rodzynki i orzechy gotujemy osobno ok. 15 min, odcedzamy i studzimy. Orzechy kroimy drobno, mak mielimy w maszynce lub rozcieramy w makutrze. Wszystkie te składniki łączymy z rozgrzanym miodem i dodajemy migdały w płatkach. Ciasto wałkujemy i kroimy na makaron-wstążki. Makaron wrzucamy do gorącej wody i gotujemy, aż do wypłynięcia. Następnie odcedzamy, płuczemy i studzimy. Ostudzony makaron mieszamy z masą makową.
Przygotowane przez Jacka Szczepańskiego