? 1 cebula ? 3?4 pędy kiszonego czosnku ? 1 główka marynowanego czosnku ? 50 g ugotowanych suszonych grzybów ? 50 g czerwonego kawioru ? 250 g świeżego śledzia ? kiełki słonecznika do dekoracji ? 100 g mąki pszennej ? 200 g maki gryczanej ? 250 ml mleka ? 20 g drożdży ? 30 ml wódki ? sól, pieprz, oliwa
? świeże śledzie filetujemy czyli wycinamy kręgosłupy wraz z ościami i drobno siekamy
? dodajemy drobno posiekaną cebulę, posiekane obgotowane suszone grzyby, posiekane kiszone pędy młodego czosnku, sól, pieprz i oliwę
? na koniec doprawiamy wódką, wszystko razem dokładnie mieszamy i odstawiamy, aby składniki dobrze się przegryzły
? w misce dokładnie mieszamy ze sobą ciepłe mleko (w temp. 36°C) i drożdże
? dodajemy mąkę gryczaną i pszenną oraz sól i pieprz, mieszamy dokładnie
? posypujemy z wierzchu mąką pszenną i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ciasta
? po wyrośnięciu ciasto dokładnie mieszamy, gdy jest zbyt gęste dodajemy trochę mleka
? na rozgrzanej patelni smażymy niewielkie bliny o średnicy 6?8 cm z obu stron na złoty kolor
? na talerz układamy bliny, na nie uformowany w łyżkach tatar z łososia i dekorujemy płatkami marynowanego czosnku i czerwonym kawiorem czyli ikrą z łososia; talerz przybieramy kiełkami słonecznika