Brzoskwinie z pianką kawową Opublikowano: 07-07-2009 Składniki: ? 4 brzoskwinie ? 100 g świeżych malin ? 100 świeżych jagód ? 3 łyżki cukru ? 150 ml białego wina ? 4 źdźbła trawy żubrowej ? ? łyżeczki mielonego kardamonu ? 1 łyżka masła ? 150 ml słodkiej śmietanki 30% ? 30 ml mocnego naparu kawy ? syfon i naboje ? na suchą patelnię wysypujemy cukier i ostrożnie rozpuszczamy na karmel ? wrzucamy pokrojone w ósemki brzoskwinie, doprawiamy trawą żubrową i zmielonym kardamonem ? gdy brzoskwinie się podsmażą dodajemy białe wytrawne wino i masło, i jeszcze chwilę podsmażamy, aż sos stanie się gęsty ? do syfonu wlewamy śmietankę i napar z kawy rozpuszczalnej ? zakręcamy syfon i wkręcamy naboje, tak by gaz (dwutlenek węgla) dostał się do śmietany z kawą; to spowoduje, że śmietanka będzie ubita na sztywno ? na talerze wykładamy brzoskwinie, na nie świeże maliny i borówki (lub inne owoce sezonowe) i dekorujemy ubitą w syfonie pianką kawową Przygotował Karol Okrasa