Składniki:
• 2 małe rolady sera koziego dojrzewającego
• 300 ml słodkiej śmietanki
• 250 g mąki pszennej
• 250 g mąki semolina
• 5 pomidorów bez skóry
• 100 ml koncentratu buraczanego
• 7 jaj
• 2 ząbki czosnku
• 50 g sałaty rukoli
• 2 kolorowe papryki
• 1 bakłażan
• 1 cukinia
• 1 cebula
• 5-6 pomidorków koktajlowych
• 1 pęczek świeżej bazylii
• 50 g parmezanu
• sól, pieprz, oliwa |
|
• z kolorowych papryk, cukinii i bakłażana wycinamy gniazda nasienne i kroimy je w grubą kostkę |
|
• cebulę kroimy w grube cząstki, pomidory w drobniejszą kostkę, czosnek rozgniatamy i siekamy |
|
• na patelnię z oliwą wrzucamy cebulę, przesmażamy do zeszklenia i dodajemy paprykę, bakłażana i cukinię, smażymy aż zmiękną |
|
• dodajemy 2/3 pokrojonych pomidorów, dusimy aż puszczą sok |
|
• przekładamy do rondla dodajemy śmietankę i ser kozi pokrojony w półplastry |
|
• na samym końcu duszenia, kiedy ser się rozpuści, dokładamy resztę pomidorów, aby zachowały świeży smak i chrupkość |
|
• do miski wsypujemy mąkę pszenną i semolinę, 5 żółtek, 2 całe jaja, koncentrat buraczany i listki bazylii utarte z odrobiną oliwy w moździerzu |
|
• wszystko dokładnie mieszamy, dodając odrobinę wody dla konsystencji |
|
• zarobione czyli wymieszane ciasto przekładamy na deskę lub stolnicę i dokładnie wyrabiamy czyli ugniatamy, aż składniki dobrze się połączą, przesypując mąką, aby ciasto nie lepiło się do deski |
|
• ciasto koimy na mniejsze kawałki i wałkujemy na grubość około 2 mm, przesypując mąką; zwijamy i kroimy w poprzek na wstążki szerokości 1,5-2 cm, czyli na papardelle |
|
• makaron gotujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem oliwy przez 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię, odcedzamy i skrapiamy oliwą |
|
• na talerz wykładamy porcję sosu, posypujemy posiekaną rukolą, na nią wykładamy makaron, obok ćwiartki pomidorków koktajlowych, posypujemy tartym parmezanem |
|
Dobra rada:
• ciasto na makaron możemy również zabarwić sokiem z marchwi lub szpinakiem |
|