• do osolonego wrzątku z odrobiną oliwy wkładamy po kolei płaty makaronu lasagne; gotujemy stale mieszając, tak by płaty się nie skleiły
• ugotowane (według przepisu na opakowaniu) płaty przekładamy na papierowy ręcznik bądź ściereczkę do osuszenia
• do miski wrzucamy ser ricotta, dodajemy starte na tarce o grubych oczkach upieczone buraki, 2 żółtka, doprawiamy solą i pieprzem
• dodajemy siekany czosnek, starty parmezan, posiekaną ostrą papryczkę i natkę pietruszki, dokładnie mieszamy
• rozkładamy płaty ugotowanej lasagne na desce, tniemy na pół i nakładamy na połówki farsz za pomocą worka cukierniczego bądź plastikowej torebki z uciętym rogiem; zwijamy
• przekładamy na blachę z pergaminem, posypujemy startym parmezanem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 2–3 minuty, aż parmezan się stopi
• posiekaną cebulę od dymki smażymy na rozgrzanej oliwie na patelni, dodajemy posiekany czosnek i koncentrat pomidorowy, przesmażamy
• zalewamy białym winem, redukujemy i dodajemy serek topiony i śmietankę, dusimy aż serek się rozpuści, a śmietanka zredukuje
• dodajemy masło, posiekaną skórkę z cytryny i sok z połówki cytryny, na koniec doprawiamy solą, pieprzem i posiekaną świeżą bazylią
• na talerz wylewamy sos, na to kładziemy wyjęte z piekarnika cannelloni, dekorujemy kiełkami słonecznika, listkami bazylii, kroplami oliwy, pieprzem i ewentualnie pomidorkami koktajlowymi
Doba rada:
• aby upiec buraki, zawińmy je w folię aluminiową i włóżmy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 50 minut do 1 godziny