Ciasta wigilijne

Opublikowano: 10-12-2018

Boże Narodzenie to czas, kiedy z kuchni unosi się wiele kuszących zapachów, ale jednymi z najbardziej aromatycznych potraw są oczywiście ciasta. Wiele osób jest zgodnych w kwestii tego, że nie ma nic lepszego w święta niż domowe, rodzinnie przygotowane ciasta, wśród których królują piernik i makowiec. Są one ważną częścią tej niezwykłej atmosfery, jaka wytwarza się wyłącznie w okresie Bożego Narodzenia. Ciekawe, w jaki wielu domach nadal kultywuje się zwyczaj, że słodkości można skosztować dopiero po powrocie z Pasterki… ? 

Przypominamy przepisy na najpopularniejsze ciasta wigilijne i życzymy smacznych świąt!

PIERNIK

Składniki:

  • 5 średnich jabłek
  • 1 szklanka orzechów włoskich
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 3 łyżki kakao
  • 1/2 łyżeczki zmielonego cynamonu
  • 1/4 łyżeczki zmielonych goździków
  • 1/4 łyżeczki zmielonej gałki muszkatałowej
  • 1/4 łyżeczki zmielonego pieprzu
  • 1/4 łyżeczki zmielonego kardamonu
  • 1/4 łyżeczki zmielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego

Przepis: https://www.mniammniam.com/Piernik_wigilijny-7607p.html

MAKOWIEC

Składniki:

CIASTO DROŻDŻOWE

  • 50 g świeżych drożdży
  • 6 żółtek
  • 80 g drobnego cukru do wypieków lub cukru pudru
  • ziarenka z 1 laski wanilii (lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii)
  • 380 g mąki pszennej tortowej
  • 190 ml ciepłego mleka
  • 110 g masła, roztopionego i ostudzonego

MASA MAKOWA

  • 250 g maku
  • 25 g orzechów włoskich
  • 25 g rodzynek
  • 25 g SMAŻONEJ SKÓRKI POMARAŃCZOWEJ lub kandyzowanej
  • 50 g miękkiego masła 
  • 1 kieliszek likieru amaretto lub 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru pudru

ORA​Z

  • lukier i 2 łyżki smażonej skórki do dekoracji

Przepis: https://www.kwestiasmaku.com/desery/ciasta/makowiec/przepis.html

ORZECHOWIEC

Składniki:

Ciasto

  • 1,5 szklanki mąki pszennej razowej
  • 1,5 szklanki mąki białej mąki pszennej
  • 2 jaja
  • ½ szklanki cukru trzcinowego
  • 150 g masła roślinnego
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki miodu

Krem

  • 3 szklanki mleka roślinnego, np. owsianego, migdałowego, sojowego
  • 150 g dobrej jakości masła roślinnego (może to być zwykłe masło)
  • ziarenka jednej laski wanilii
  • 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 czubate łyżki mąki pszennej
  • 100 g cukru trzcinowego

Masa orzechowa

  • 250 g posiekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki miodu
  • 75 gr masła roślinnego

Przepis: http://www.latwe-przepisy.pl/orzechowiec-wigilijny/

SERNIK

Składniki:

  • 1000 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie*
  • 200 g masła
  • 250 g drobnego cukru do wypieków (lub mniej)
  • 4 duże jajka (lub 5 małych), oddzielnie białka i żółtka
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej (lub 50 g kaszy manny)
  • aromat waniliowy lub rumowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia /można pominąć/
  • bakalie: rodzynki lub kandyzowana skórka pomarańczowa, wedle upodobania

Miękka polewa czekoladowa:

  • 70 ml śmietany kremówki 36%
  • 70 g czekolady, gorzkiej lub mlecznej, posiekanej

Przepis: https://www.mojewypieki.com/przepis/sernik-tradycyjny

MIODOWNIK

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej
  • 100 g cukru pudru
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • kostka masła
  • 6 łyżek płynnego miodu
  • 3 jajka
  • szczypta soli

Przepis:https://polki.pl/gwiazdka,miodownik-miodownik-krolewski-miodownik-z-orzechami,10426309,artykul.html

KEKS Z BAKALIAMI

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 200 g cukru
  • 250 g masła lub margaryny
  • 5 jajek
  • 2 łyżki wódki
  • ziarenka z 1/2 laski wanilii
  • starta skórka z 1 cytryny
  • starta skórka z 1 pomarańczy
  • 500 g bakalii: suszona żurawina, rodzynki, suszone morele, orzechy laskowe, orzechy włoskie, suszone daktyle

Przepis: https://www.eksperymentalnie.com/keks-wigilijny/