? 200 g migdałów bez skórki ? 200 g pestek dyni ? 150 g rodzynków ? 150 g ugotowanej czerwonej soczewicy ? 100 g cukru ? 1 limonka ? 1 cytryna ? 150 g masła ? 150 ml słodkiej śmietanki
? pestki dyni podprażamy na suchej patelni i drobno siekamy wraz z migdałami i rodzynkami; całość mieszamy z ugotowaną soczewicą
? w garnku upalamy cukier na karmel, dodajemy skórkę startą z limonki i cytryny, a następnie masło i śmietankę; całość rozpuszczamy i chwilę redukujemy
? dodajemy wymieszane migdały, pestki dyni, rodzynki i soczewicę, dokładnie mieszamy
? wylewamy masę na blachę pokrytą pergaminem; rozprowadzamy, aby uzyskać warstwę jednakowej grubości około 1,5 cm; blachę wkładamy do lodówki na kilka godzin
? po wyjęciu stwardniałej masy z lodówki, kroimy ją na kawałki nożem namoczonym w wodzie
? jeśli chcemy zabrać takie ciasteczka na wyprawę, pakujemy każde osobno w pergamin
Dobra rada:
? do masy karmelowej możemy dodać takie bakalie, jakie lubimy najbardziej