• dwie doby wcześniej marynujemy comber z sarny w ½ l czerwonego wina, posiekanej marchwi, pietruszce, cebuli, czosnku, doprawionymi 2–3 liśćmi laurowymi, zielem angielskim, solą i pieprzem
• wyjmujemy comber z marynaty, osuszamy, doprawiamy jeszcze raz solą i pieprzem
• na roztopiony w rondlu miód wrzucamy przecięte na pół cebule szalotki, doprawiając laską cynamonu i rozgniecionymi ziarnami jałowca; dusimy 5 minut
• doprawiamy rozgniecionym ząbkiem czosnku i zalewamy piwem jałowcowym
• gdy płyn się zredukuje, dorzucamy do cebulek marynowane śliwki, dodajemy masło, doprawiamy octem winnym, solą, pieprzem i suszonym majerankiem
• na drugiej patelni przesmażamy również w miodzie marynowane gruszki pokrojone w ósemki i doprawione gałką muszkatołową
• do gruszek dodajemy ocet winny i smażymy, aż się zredukuje
• comber smażymy na rozgrzanej oliwie na rumiany kolor z każdej strony
• zdejmujemy z patelni i na chwilę odstawiamy, aby mięso lekko ostygło
• comber kroimy na plastry i układamy na talerzu na usmażonych gruszkach, szalotkach i śliwkach; polewamy sosem od śliwek i szalotek
Dobra rada:
• piwo jałowcowe możemy zastąpić ciemnym słodkawym piwem na przykład typu porter