Wielkanoc – faszerowane przystawki
Opublikowano: 15-03-2016
Do przekonania się jak smaczne są faszerowane jajka i pomidory zapraszają laureaci Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”. W ramach realizowanego od 2011 roku przedsięwzięcia, propaguje się rodzimą żywność wysokiej jakości. Wybierając artykuły spożywcze oznaczone znakiem „Doceń polskie”, konsumenci mają pewność, że zostały one sprawdzone przez Lożę Ekspertów i są warte spróbowania.
Jaja faszerowane
Propozycja WSP „Społem” z Kielc
Składniki:
– 4 jaja ugotowane na twardo
– 150 g łososia wędzonego w płatach
– 4-5 łyżek Majonezu Kieleckiego (uhonorowanego godłem „Doceń polskie” i tytułem TOP PRODUKT)
– pół pęczka szczypiorku
– sól, pieprz
Przygotowanie:
Wędzonego łososia kroimy na małe kawałki. Jajka obieramy ze skorupki i przecinamy wzdłuż na połówki. Następnie delikatnie wyjmujemy z nich żółtka, które ucieramy na jednolitą masę. Dodajemy do niej posiekany szczypiorek i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowaną pastę nakładamy do białek. Całość dekorujemy Majonezem Kieleckim.
Faszerowane pomidory
Do przygotowania przystawki zachęca WSP „Społem” z Kielc
Składniki:
– 6 dużych pomidorów
– 20g wędzonej szynki
– 1 jajko ugotowane na twardo
– 200g sera żółtego
– 2 ogórki konserwowe
– 4-5 łyżek Majonezu Kieleckiego (nagrodzonego certyfikatem „Doceń polskie” i tytułem TOP PRODUKT)
– pół pęczka szczypiorku
– sól, pieprz
Przygotowanie:
Szynkę, ser, jajko oraz ogórki kroimy w drobną kostkę, a szczypiorek siekamy. Wszystkie składniki mieszamy w naczyniu i dodajemy do nich Majonez Kielecki (w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem).
Po dokładnym umyciu pomidorów, odcinamy ich górną cześć, a następnie ostrożnie drążymy środek, pozostawiając na bokach miąższ. Wydrążone pomidory napełniamy przygotowaną wcześniej pastą i dekorujemy je wg uznania.
Majonez Kielecki jest najważniejszym, ale nie jedynym produktem Wytwórczej Spółdzielni Pracy „Społem” z Kielc. Sześć specjałów z szerokiego portfolio tej firmy nagrodzono znakiem promocyjnym. Poza Majonezem Kieleckim, certyfikaty jakości i tytuły TOP PRODUKT zdobyły: Majonez Kielecki Omega-3, Musztarda Kielecka Delikatesowa Stołowa (nagrodzono je dwukrotnie), a także: Ketchup Kielecki o smaku śliwkowym, Ketchup Kielecki pikantny Extra i Ketchup Kielecki łagodny Extra.
Jaja faszerowane czerwoną papryką
Przepisem dzieli się firma „Ogródek Dziadunia”
Składniki:
– 5 ugotowanych na twardo jajek
– 4 połówki czerwonej Papryki konserwowej Ogródek Dziadunia (która zdobyła godło „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT)
– pół pęczka drobnego szczypiorku
– 1 łyżeczka majonezu
– sól i pieprz
Przygotowanie:
Jajka pozbawiamy skorupek, po czym ścinamy ich górną część, wyjmujemy z nich żółtka i przekładamy je do miski.
Trzy połówki Papryki konserwowej Ogródka Dziadunia miksujemy (np. blenderem) na gładką masę. Siekamy drobno szczypiorek i dodajemy go razem z papryką i majonezem do żółtek, Pozostałą połówkę papryki kroimy w drobną kostkę – część łączymy z masą, a część pozostawiamy do udekorowania jaj. Napełniamy jajka masą i ozdabiamy je wg uznania, np. przewiązując je szczypiorkiem.
Ogródek Dziadunia to firma, która może pochwalić się zdobyciem sześciu certyfikatów za swoje wyroby. Poza Papryką konserwową, Loża Ekspertów nagrodziła także: Buraczki wiórki, Kapustę kiszoną z grzybami leśnymi, Sok tłoczony naturalny 100 proc. jabłko, Syrop z malin (wszystkie zdobyły także tytuły TOP PRODUKT) oraz Ogórki konserwowe.