Duet ryb: łosoś i sola

Opublikowano: 03-03-2010

duet_ryb.jpg

Składniki:

Na 1 porcję:

– 60 g fileta z łososia Limito

– 60 g fileta z soli

– sól, pieprz

– 10 g jabłek

– 10 g nektarynek

– 10 g brzoskwiń

– 50 ml wódki pieprzówki

– 40 g cytryny

Ciasto cygaretkowe:

– 50 g masła

– 50 g cukru pudru

– białko z 2 jajek

– 50 g mąki



Dekoracja:


– czerwone i białe porzeczki     

Marynata:

– 2 g dymu wędzarniczego

– 50 ml żubrówki

– 30 g limonki

– 5 g koperku

– 30 g syropu klonowego

– 15 g marynowanych płatków imbiru

Sposób przyrządzenia:

Filety ryb zamarynować w marynacie do ryb sporządzonej według przepisu zamieszczonego powyżej i umieścić w wędzarni na około 10 minut (temperatura w wędzarni powinna wynosi 200?C).

Jabłka, brzoskwinie i nektarynki pokroić na cząstki, następnie zamarynować w soku z cytryny wymieszanym z brązowym cukrem i wódką pieprzówką. Odstawić na 15 minut w chłodne miejsce, potem grillować. Zrobić ciasto cygaretkowe: połączyć wszystkie składniki, posypać sezamem i wypiekać w różnych formach na pergaminie lub macie silipatowej.

Grillowane owoce podawać z wędzonymi rybami, dekorować tiulem z ciasta cygaretkowego i porzeczkami.

Przepis pochodzi z książki J. Kempy i K. Szulborskiego pt. "Grilluj z mistrzami świata".