Dzień Buraka
Opublikowano: 24-11-2018
Jest takie święto… i na szczęście dotyczy smacznego, bardzo zdrowego warzywa. Dzień Buraka jest świętem oczywiście nietypowym, ale swoje miejsce w kalendarzu posiada i obchodzi się je 24 listopada. To dobra okazja, by przypomnieć, że jedzenie buraków ma fantastyczny wpływ na cały organizm. Wspomaga i odżywia układ krwionośny nerwowy, pokarmowy, odpornościowy czy hormonalny. Jest niepodważalnym źródłem witamin i minerałów, a jego prozdrowotne właściwości wpływają na wzmocnienie i powrót do zdrowia. Co ważne, z tego warzywa można przygotować wiele smacznych dań. Kilka z nich przypominamy niżej.
Burak na przystawkę – Carpaccio z buraków
Składniki:
- 2 spore, upieczone buraki
- 100 g sera pleśniowego typu roquefort
- garść mieszanki sałat z rukolą
- 4 łyżki oliwy
- łyżka octu balsamicznego
- odrobina płynnego miodu
- sól, pieprz
Przepis:
http://beszamel.se.pl/przekaski/carpaccio-z-burakow-przepis-na-oryginalna-przystawke,8755/
Zupa z buraków – Zupa krem z buraków
Składniki:
- Zupa:
- 500 g buraków
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 500 ml pomidorów w butelce lub puszce, ja dodałam przygotowaną wcześniej Pulpa pomidorowa czyli prosty przecier pomidorowy bez przecierania
- 2 cebule
- 2 duże jabłka
- 1 papryka czerwona
- 2 litry wody
- 2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
- 3 listki laurowe
- sól oraz pieprz do smaku
- Śmietana:
- 200 ml gęstej śmietany krowiej, sojowej lub owsianej.
- 2 łyżki chrzanu
- 1 łyżka soku z cytryny
- Do podania:
- olej z pestek dyni
- natka pietruszki
- pestki dyni
Przepis:
https://www.olgasmile.com/zupa-krem-z-burakow.html
Danie główne z burakiem – Kotlety buraczano-jaglane à la mielone
Składniki:
- 2 niewielkie buraki uprzednio upieczone w skórce,
- 7 kawałków suszonych pomidorów,
- 0,5 szklanki oliwy z oliwek (lub nieco mniej),
- 2 duże ząbki czosnku,
- 4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (= 1 szklanka suchej),
- 2 niewielkie cebule,
- 1 szklanka mąki gryczanej (z gryki niepalonej),
- zioła i przyprawy: duża ilość lubczyku, duża ilość natki pietruszki, sól morska lub himalajska.
Przepis:
https://www.agamasmaka.pl/2015/08/weganskie-kotlety-mielone.html
Buraczany deser – Brownie z burakami
Składniki:
- 4 małe ugotowane buraki
- 3 jaja
- ½ łyżeczki cynamonu
- szczypta soli morskiej
- ¼ szklanki kakao
- 4 łyżki cukru trzcinowego
- ½ szklanki mąki kokoswej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki rodzynek
- 1 tabliczka czekolady gorzkiej 70%
- cukier puder do posypania
Przepis:
http://kingaparuzel.pl/blog/2016/10/brownie-z-burakow/
Burak do picia – Sok z kiszonego buraka
Składniki:
- 2 buraki
- ząbek czosnku
- pół łyżeczki soli kamiennej
- pół kromki chleba na prawdziwym zakwasie lub odrobina zakwasu na chleb/żurek lub odrobina soku z kiszonej kapusty/kiszonych ogórków
- można też dodać listek laurowy czy ziele angielskie dla smaku
Przepis:
http://smakuje.blox.pl/2014/03/Sok-z-kiszonego-buraka-8211-jak-zrobic-i-dlaczego.html