Dzień Czekolady – ciekawostki i przepisy

Opublikowano: 07-04-2018

12 kwietnia obchodzimy święto niezwykle ważne dla naszego zdrowia i samopoczucia. Czekolada bowiem to nie synonim obżarstwa, to… pomysł na dobre życie! I to dla wielu ludzi na całym świecie, bowiem (podobno) na ową słodycz wydajemy siedem miliardów dolarów rocznie! Jej historia sięga czasów Azteków i Majów, którzy przygotowywali sobie specjalny napój z ziaren kakaowca. W XV wieku zapukała do wrót Europy wraz z Kolumbem i po kilkuset latach świat ujrzała pierwsza tabliczka czekolady. Swoją popularność zawdzięcza tak smakowi, jak i fantastycznym właściwościom. 

CIEKAWOSTKI

  • Zawiera niewielkie ilości kofeiny, dzięki czemu pobudza. Co ciekawe, jedną kosteczką raczył się Napoleon, zawsze gdy potrzebował zastrzyku energii.
  • Jest dobra jako antidotum na kaszel, ponieważ zawiera teobrominę o właściwościach przeciwkaszlowych. 
  • Przy okazji w połączeniu z fenyloalaniną działa tak, że uchodzi za sprawdzony afrodyzjak. Być może za sprawą tryptofanu – aminokwasu białkowego, który odgrywa ważną rolę w syntezie serotoniny – hormonu szczęścia.
  • Mimo wysokiej zawartości tłuszczu, nie podnosi cholesterolu i naprawdę bardzo rzadko uczula „swoich zjadaczy”.
  • Gorzka czekolada zapobiega próchnicy, ponieważ ziarno kakao zawiera substancje, zwalczające bakterie w jamie ustnej. 
  • Skutecznie łagodzi głód, poprawia pamięć, a już nawet jej zapach pozwala się zrelaksować, aktywując fale theta w mózgu. 
  • Ważne! Jeden kawałek gorzkiej czekolady dziennie obniża ryzyko zawału o 1/3. 

PRZEPISY

Blok czekoladowy 

Przypominamy ten przepis specjalnie dla starszego pokolenia, bo zdecydowana większość z pewnością pamięta ów smak. W czasach PRL-u był rekompensatą za zamknięte drzwi na Zachód. Przepis znajdziecie tutaj: http://kotlet.tv/blok-czekoladowy/, smacznego!

Składniki:

  • 250 g masła
  • 500 g mleka w proszku
  • 1/2 szklanki wody
  • 1,5 szklanki cukru lub cukru pudru
  • 6 łyżek kakao
  • ok. 450 g herbatników
  • garść orzechów i rodzynek

Królik w czekoladzie

Czekolada dodawana jest właściwie do wszystkiego, a szefowie i amatorzy nie ograniczają się w tej kwestii do deserów. Spośród wielu nieoczywistych zastosowań czekolady do dań wytrawnych, wybraliśmy królika: http://ugotuj.to/ugotuj/174601305/krolik+w+czekoladzie/p/.

Składniki:

  • 1 cały sprawiony królik
  • 1/2 tabliczki (5 dag) gorzkiej czekolady
  • 1 cebula
  • 3 marchewki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 pęczek natki
  • 4-5 łyżek oliwy (lub pół na pół oliwa i masło)
  • 5 dag smalcu (najlepiej gęsiego; ale może także być wieprzowy)
  • 200 ml wytrawnego białego wina
  • 1 listek laurowy
  • sól
  • pieprz
  • mąka
  • 80 dag ziemniaków ugotowanych w mundurkach
  • masło do smażenia

Staropolska zupa czekoladowa

Przepis pochodzi z 1930 roku i zawarty został w książce Marii Disslowej „Jak gotować”. Zupa czekoladowa jest pyszna i bardzo sycąca. Myślimy, że warto wrócić do tego dania choćby dla urozmaicenia. Zobaczcie tu: http://passionfruit.blox.pl/2010/02/Staropolska-zupa-czekoladowa.html

Składniki:

  • 1 l mleka
  • 50 g czekolady
  • 2 łyżeczki kakao
  • 3 łyżki cukru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka rumu
  • garść rodzynek
  • ryż

Fit shake czekoladowy

Dla wszystkich, którzy cenią sobie świetną sylwetkę i stawiają na baczne przyglądanie się kaloriom. Ten koktajl jest prosty w przygotowaniu, smaczny i bardzo zdrowy. Podobno idealnie sprawdza się przed i po treningu. Sprawdźcie tutaj: http://zdrowejestczadowe.pl/fit-shake-czekoladowy/.

Składniki (2 porcje):

  • 1 dojrzałe awokado
  • 2 dojrzałe banany
  • 2 czubate łyżeczki naturalnego, gorzkiego kakao
  • 1 szklanka mleka (może być również roślinne)
  • ewentualnie pół szklanki wody, jeśli koktajl będzie zbyt gęsty