Dzień Czekolady – ciekawostki i przepisy
Opublikowano: 07-04-2018
12 kwietnia obchodzimy święto niezwykle ważne dla naszego zdrowia i samopoczucia. Czekolada bowiem to nie synonim obżarstwa, to… pomysł na dobre życie! I to dla wielu ludzi na całym świecie, bowiem (podobno) na ową słodycz wydajemy siedem miliardów dolarów rocznie! Jej historia sięga czasów Azteków i Majów, którzy przygotowywali sobie specjalny napój z ziaren kakaowca. W XV wieku zapukała do wrót Europy wraz z Kolumbem i po kilkuset latach świat ujrzała pierwsza tabliczka czekolady. Swoją popularność zawdzięcza tak smakowi, jak i fantastycznym właściwościom.
CIEKAWOSTKI
- Zawiera niewielkie ilości kofeiny, dzięki czemu pobudza. Co ciekawe, jedną kosteczką raczył się Napoleon, zawsze gdy potrzebował zastrzyku energii.
- Jest dobra jako antidotum na kaszel, ponieważ zawiera teobrominę o właściwościach przeciwkaszlowych.
- Przy okazji w połączeniu z fenyloalaniną działa tak, że uchodzi za sprawdzony afrodyzjak. Być może za sprawą tryptofanu – aminokwasu białkowego, który odgrywa ważną rolę w syntezie serotoniny – hormonu szczęścia.
- Mimo wysokiej zawartości tłuszczu, nie podnosi cholesterolu i naprawdę bardzo rzadko uczula „swoich zjadaczy”.
- Gorzka czekolada zapobiega próchnicy, ponieważ ziarno kakao zawiera substancje, zwalczające bakterie w jamie ustnej.
- Skutecznie łagodzi głód, poprawia pamięć, a już nawet jej zapach pozwala się zrelaksować, aktywując fale theta w mózgu.
- Ważne! Jeden kawałek gorzkiej czekolady dziennie obniża ryzyko zawału o 1/3.
PRZEPISY
Blok czekoladowy
Przypominamy ten przepis specjalnie dla starszego pokolenia, bo zdecydowana większość z pewnością pamięta ów smak. W czasach PRL-u był rekompensatą za zamknięte drzwi na Zachód. Przepis znajdziecie tutaj: http://kotlet.tv/blok-czekoladowy/, smacznego!
Składniki:
- 250 g masła
- 500 g mleka w proszku
- 1/2 szklanki wody
- 1,5 szklanki cukru lub cukru pudru
- 6 łyżek kakao
- ok. 450 g herbatników
- garść orzechów i rodzynek
Królik w czekoladzie
Czekolada dodawana jest właściwie do wszystkiego, a szefowie i amatorzy nie ograniczają się w tej kwestii do deserów. Spośród wielu nieoczywistych zastosowań czekolady do dań wytrawnych, wybraliśmy królika: http://ugotuj.to/ugotuj/174601305/krolik+w+czekoladzie/p/.
Składniki:
- 1 cały sprawiony królik
- 1/2 tabliczki (5 dag) gorzkiej czekolady
- 1 cebula
- 3 marchewki
- 3 ząbki czosnku
- 1 pęczek natki
- 4-5 łyżek oliwy (lub pół na pół oliwa i masło)
- 5 dag smalcu (najlepiej gęsiego; ale może także być wieprzowy)
- 200 ml wytrawnego białego wina
- 1 listek laurowy
- sól
- pieprz
- mąka
- 80 dag ziemniaków ugotowanych w mundurkach
- masło do smażenia
Staropolska zupa czekoladowa
Przepis pochodzi z 1930 roku i zawarty został w książce Marii Disslowej „Jak gotować”. Zupa czekoladowa jest pyszna i bardzo sycąca. Myślimy, że warto wrócić do tego dania choćby dla urozmaicenia. Zobaczcie tu: http://passionfruit.blox.pl/2010/02/Staropolska-zupa-czekoladowa.html
Składniki:
- 1 l mleka
- 50 g czekolady
- 2 łyżeczki kakao
- 3 łyżki cukru
- 2 żółtka
- 1 łyżka rumu
- garść rodzynek
- ryż
Fit shake czekoladowy
Dla wszystkich, którzy cenią sobie świetną sylwetkę i stawiają na baczne przyglądanie się kaloriom. Ten koktajl jest prosty w przygotowaniu, smaczny i bardzo zdrowy. Podobno idealnie sprawdza się przed i po treningu. Sprawdźcie tutaj: http://zdrowejestczadowe.pl/fit-shake-czekoladowy/.
Składniki (2 porcje):
- 1 dojrzałe awokado
- 2 dojrzałe banany
- 2 czubate łyżeczki naturalnego, gorzkiego kakao
- 1 szklanka mleka (może być również roślinne)
- ewentualnie pół szklanki wody, jeśli koktajl będzie zbyt gęsty