Dzień Czerwonej Ostrej Papryczki Chili
Opublikowano: 29-06-2018
3 lipca swoje święto mają amatorzy pikantnych smaków, ponieważ tego dnia jest obchodzony Dzień Czerwonej Ostrej Papryczki Chili. Warto przy tej okazji przypomnieć, że papryka chili to ogólna, bardzo powszechna nazwa dla wielu odmian papryki, których cechą charakterystyczną jest po prostu ostry smak. Wszystkie jednak należą do rodziny psiankowatych i wykorzystywane są jako wyrazista, pikantna przyprawa. Istnieje około 100 odmian papryki chili, a między sobą różnią się wielkością, kolorem, kształtem i oczywiście stopniem ostrości.
W 1912 roku została stworzona skala Scoville’a, oceniająca stopień ostrości produktów i potraw, stosowana również do papryk. Skala mierzy koncentrację związku chemicznego o nazwie – kapsaicyna. To ona odpowiada za ostry smak papryki, ale ma przy okazji właściwości lecznicze. Choć jej jedzenie wymaga niemałego poświęcenia, gdyż bardzo podrażnia przewód pokarmowy, działa też przeciwbólowo, rozgrzewająco, przeciwzapalnie, pobudza układ krążenia, pozytywnie wpływa na metabolizm i poprawia perystaltykę jelit. Zawiera bogactwo witamin, działa antyoksydacyjnie, uodparnia i ma właściwości antynowotworowe.
Najostrzejszą papryczką świata jest The Trinidad Scorpion Butch T, która jest hodowana w Australii. Aby ją zbierać i przetwarzać, należy odpowiednio się zabezpieczyć, ubierając rękawice, zakładając maskę, a nawet specjalny kombinezon. Rekord ostrości chili w skali Scoville’a to aż 1 463 700 jednostek SHU. Wynik robi wrażenie, kiedy dla porównania poda się, że zwykła, słodka papryka (np. peperoncini) zawiera od 100 do 500 SHU, a papryka tabasco od 30 do 50 tys. SHU.
Ostry sos z papryczek chili
Przygotowanie sosu dla 6 osób nie jest trudne i zajmuje około godziny.
https://smaker.pl/przepis-ostry-sos-z-papryczek-chili,157325,kuchmariola63.html
Składniki:
- papryki chili 40 dag
- papryczki czereśniowe ostre 1 kg
- cukier 2 szklanki
- woda 0,5 l
- czosnek 1 główka
- domowy przecier pomidorowy 900 ml
- sól morska 5 łyżeczek
- sok i starta skórka z jednej cytryny
- szklanka octu jabłkowego
- Imbir 1 łyżeczka
Zupa meksykańska chili con carne
Rozgrzewająca i pożywna zupa meksykańska z mieloną wołowiną.
https://www.kwestiasmaku.com/przepis/zupa-meksyka%C5%84ska
Składniki:
- 2 łyżki oliwy
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 350 g mielonej wołowiny
- przyprawy: po 1 łyżeczce słodkiej mielonej papryki i suszonego oregano, po 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego i ostrej papryki
- 1 średnia marchewka
- 1 i 1/4 litra gorącego bulionu lub rosołu
- 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka kukurydzy
Piekielny kurczak z papryczkami jalapeno
Jalapeno to jedna z wielu odmian papryczek chili.
http://foodandkitchen.pl/przepisy-na-pikantne-dania-z-papryczkami-chili/
Składniki:
- 5 papryczek jalapeno, np. marki Kuhne
- 1 cebula
- 4 pomidory
- ząbek czosnku
- 4 udka kurczaka
- łyżka octu
- przyprawy: sól, pieprz, mielone goździki, oregano