Dzień Pikantnych Potraw!
Opublikowano: 14-01-2018
W nawiązaniu do mojej wyprawy do Azji.
Według kalendarza świąt nietypowych, na 16 stycznia przypada święto pikantnych potraw. W Polsce ostre dania mają coraz więcej zwolenników, dlatego Portal Newsgastro.pl prześledził przepisy umieszczane na blogach i platformach internetowych i wybrał dla czytelników kilka z nich.
Pikantna i błyskawiczna zupa chińska
Brak czasu to już nie wymówka, bowiem tę zupę przygotowuje się dosłownie w kilka minut i nie trzeba posiadać wybitnych umiejętności kulinarnych. Przepis znajduje się na stronie: https://www.mniammniam.com/Pikantna_i_blyskawiczna_zupa_chinska-6057p.html, a poniżej lista potrzebnych składników:
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 250g polędwiczki wieprzowej, pokrojonej w cieniutkie paseczki
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 zielone cebulki (cale), drobniutko pokrojone
- 1 łyżka świeżego, startego imbiru
- 1 litr rosołu
- garść świeżego linguine, tak około 100g
- garstka kiełkow fasoli mung – niekoniecznie
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1/8 łyżeczki cayenne lub do smaku
Danie główne – rendang z kurczaka
Być maże mało kto wie, że rendang to pikantne danie mięsne, pochodzące z Indonezji, gdzie znaczącą rolę odgrywa pasta z galangalu. Czas jego przygotowania to około 45 minut, ale żeby zacząć, należy zaopatrzyć się w niżej podaną listę składników, a przepis i zdjęcia znajdują się na: http://durszlak.pl/przepis/rendang-z-kurczaka-pikantne-danie-z-indonezji?c=tag&t=pikantne-dania
- 500 g piersi z kurczaka, pokrojonej w drobną kostkę
- 1 laska cynamonu
- 4 goździki
- 3 gwiazdki anyżu
- 4 ziarna kardamonu
- 1 trawa cytrynowa, tylko biała część, pokrojona w paski
- 4-5 listków limonki kaffir
- 3 łyżki wiórków kokosowych, lekko zblanszowanych na patelni
- 200 ml mleka kokosowego
- 100 ml wody
- 2 łyżki oliwy do smażenia
- cukier, sól do smaku
Ostra pasta:
- 3 szalotki
- 2 cm korzenia galangalu (można zastąpić imbirem)
- 2 cm korzenia imbiru
- 2 trawy cytrynowe, tylko białe części
- 4 ząbki czosnku
- 5 suszonych papryczek chili
A na deser – pikantny murzynek
Połączenie słodyczy z ostrą nutką może być ciekawym doznaniem, zwłaszcza jeśli zamiast szczypty chili – dosypiemy jej ciut więcej… Przepis można modyfikować zgodnie ze swoimi upodobaniami, podobnie jak zrobił to autor – https://smaker.pl/przepis-pikantny-murzynek,50154,megi110278.html. A oto lista potrzebnych składników:
- gorzka czekolada, 3 tabliczki
- jajka, 3 szt.
- cukier, 1,5 szklanki
- proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
- masło, 250 g
- mąka, 1 szklanka
- ostra papryka, 2 łyzeczki
- szczypta chilii
Chcesz się podzielić swoim przepisem z czytelnikami Portalu Newsgastro.pl?
Dołącz do nas na Facebooku i daj znać!