Dzień Pikantnych Potraw!

Opublikowano: 14-01-2018

W nawiązaniu do mojej wyprawy do Azji.

Według kalendarza świąt nietypowych, na 16 stycznia przypada święto pikantnych potraw. W Polsce ostre dania mają coraz więcej zwolenników, dlatego Portal Newsgastro.pl prześledził przepisy umieszczane na blogach i platformach internetowych i wybrał dla czytelników kilka z nich. 

Pikantna i błyskawiczna zupa chińska

Brak czasu to już nie wymówka, bowiem tę zupę przygotowuje się dosłownie w kilka minut i nie trzeba posiadać wybitnych umiejętności kulinarnych. Przepis znajduje się na stronie: https://www.mniammniam.com/Pikantna_i_blyskawiczna_zupa_chinska-6057p.html, a poniżej lista potrzebnych składników:

  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 250g polędwiczki wieprzowej, pokrojonej w cieniutkie paseczki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 zielone cebulki (cale), drobniutko pokrojone
  • 1 łyżka świeżego, startego imbiru
  • 1 litr rosołu
  • garść świeżego linguine, tak około 100g
  • garstka kiełkow fasoli mung – niekoniecznie
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1/8 łyżeczki cayenne lub do smaku

Danie główne – rendang z kurczaka 

Być maże mało kto wie, że rendang to pikantne danie mięsne, pochodzące z Indonezji, gdzie znaczącą rolę odgrywa pasta z galangalu. Czas jego przygotowania to około 45 minut, ale żeby zacząć, należy zaopatrzyć się w niżej podaną listę składników, a przepis i zdjęcia znajdują się na: http://durszlak.pl/przepis/rendang-z-kurczaka-pikantne-danie-z-indonezji?c=tag&t=pikantne-dania

  • 500 g piersi z kurczaka, pokrojonej w drobną kostkę
  • 1 laska cynamonu
  • 4 goździki
  • 3 gwiazdki anyżu
  • 4 ziarna kardamonu
  • 1 trawa cytrynowa, tylko biała część, pokrojona w paski
  • 4-5 listków limonki kaffir
  • 3 łyżki wiórków kokosowych, lekko zblanszowanych na patelni
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 100 ml wody
  • 2 łyżki oliwy do smażenia
  • cukier, sól do smaku

Ostra pasta:

  • 3 szalotki
  • 2 cm korzenia galangalu (można zastąpić imbirem)
  • 2 cm korzenia imbiru
  • 2 trawy cytrynowe, tylko białe części
  • 4 ząbki czosnku
  • 5 suszonych papryczek chili

A na deser – pikantny murzynek

Połączenie słodyczy z ostrą nutką może być ciekawym doznaniem, zwłaszcza jeśli zamiast szczypty chili – dosypiemy jej ciut więcej… Przepis można modyfikować zgodnie ze swoimi upodobaniami, podobnie jak zrobił to autor – https://smaker.pl/przepis-pikantny-murzynek,50154,megi110278.html. A oto lista potrzebnych składników:

  • gorzka czekolada, 3 tabliczki
  • jajka, 3 szt.
  • cukier, 1,5 szklanki
  • proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
  • masło, 250 g
  • mąka, 1 szklanka
  • ostra papryka, 2 łyzeczki
  • szczypta chilii 

Chcesz się podzielić swoim przepisem z czytelnikami Portalu Newsgastro.pl?

Dołącz do nas na Facebooku i daj znać!