Składniki:
? 50 g wędzonego boczku ? 50 g słoniny ? 50 g masła ? 2 ugotowane uda gęsie ? 100 sera twarogowego ? 1 łyżeczka ziaren jałowca ? 100 g ugotowanej kaszy gryczanej ? 3 ząbki czosnku ? 500 g mąki ? 2 cebule szalotki ? 3-4 gałązki świeżego estragonu ? 2 jaja ? sól, pieprz, oliwa ? woda do konsystencji ? 150 ml sosu od pieczenia
|
|
? sos od pieczeni podgrzewamy i redukujemy ? można dodać kieliszek czerwonego wina, jeśli mamy
|
|
? do sosu dodajemy posiekane ziarna jałowca, posiekaną i podsmażoną szalotkę, i przed samym końcem masło; doprawiamy w solą i pieprzem do smaku
|
|
? mąkę pszenną zalewamy ciepłą wodą, dodajemy sól do smaku i dokładnie mieszamy czyli zarabiamy
|
|
? ciasto wyrabiamy czyli ugniatamy rękoma, aby je napowietrzyć; ciasto jest gotowe, kiedy łatwo odchodzi od dłoni; odstawiamy nakryte ściereczką w chłodne miejsce, aby ?odpoczęło?
|
|
? obieramy mięso ze skórą, drobno siekamy, dodajemy rozgotowaną kaszę gryczaną, posiekany czosnek, estragon, sól i pieprz
|
|
? na koniec dodajemy jedno jajo i dokładnie wszystko mieszamy
|
|
? ciasto wałkujemy na grubość 2 mm, przesypując deskę i wałek mąką, płaty ciasta wyrównujemy i tniemy na pasy szerokości ok. 15-20 cm
|
|
? smarujemy ciasto rozmąconym jajkiem i nakładamy na nie w równych odstępach uformowane w dłoni kuleczki farszu wielkości orzecha włoskiego
|
|
? zawijamy ciasto na farszu, usuwamy dokładnie nadmiar powietrza i szklanką wycinamy zgrabne pierożki
|
|
? możemy dodatkowo ścisnąć brzegi palcami i zwinąć pierożki w kształt uszek
|
|
? pierożki-dzyndzałki gotujemy w osolonym wrzątku przez 3-5 minut, do momentu kiedy wypłyną na powierzchnię
|
|
? na patelni wytapiamy na skwarki pokrojone w drobną kostkę słoninę i boczek
|
|
? na talerz wykładamy sos, na to układamy gorące dzyndzałki, posypujemy skwarkami i pokruszonym twarogiem, dekorujemy listkami natki pietruszki
|
|
Dobra rada:
? zamiast estragonu możemy użyć natki pietruszki albo majeranku, a zamiast gęsi ? mięsa z kaczki ? gęsie udka można przed gotowaniem podpiec w piekarniku, będziemy mieli wówczas sos od pieczeni
|
|
|