Farfalle z pieczoną papryką karczochami serem ricotta i świeżym oregano Giancarla Russo
Opublikowano: 02-12-2009
FARFALLE Z PIECZONĄ PAPRYKĄ, KARCZOCHAMI, SEREM RICOTTA I ŚWIEŻYM OREGANO
[proporcje dla 4 osób]
500 g makaronu farfalle
1 upieczona i pokrojona w paski czerwona papryka
1 upieczona i pokrojona w paski zielona papryka
150 g pokrojonych, marynowanych w oleju karczochów
1 roztarty ząbek czosnku
6 łyżek oliwy z oliwek
1 pokrojona w bardzo cienkie piórka cebula
1 łyżka posiekanego świeżego oregano
250 g sera ricotta
Sól, świeżo mielony biały pieprz
½ pęczka majeranku
Makaron ugotować al dente (ok. 7 – 8 minut) w dużej ilości osolonej wody (1 litr na 100 g makaronu) z odrobiną oliwy z oliwek, od czasu do czasu mieszając, a po ugotowaniu odcedzić. Na oliwie z oliwek podsmażyć cebulę, gdy zmięknie dodać paprykę, a po chwili karczochy. Po dwóch minutach dodać ugotowany makaron i dokładnie wymieszać. Ser ricotta wymieszać z majerankiem i umieścić czubatą łyżkę na każdej porcji makaronu. Doprawić solą i świeżo mielonym białym pieprzem. Delikatnie rozpuszczający się ser ricotta stworzy delikatny kremowy sos. Przed podaniem danie udekorować gałązkami majeranku.
dziękujemy Wydawnictwu Czarna Owca (dawniej Jacek Santorski & Co) za udostępnienie zdjęć dań pochodzących z książki Roberta Sowy "Esencja Smaku".
Daniu w kalendarz Klubu Szefów Kuchni patronujeGiancarlo Russo