Filet z halibuta..
Opublikowano: 16-06-2009

…grillowany w foliowej kieszonce
z kaparami i suszonymi pomidorami,
podany z rukolą i prażonymi orzeszkami
Składniki dla 4 osób:
800 g filetu z halibuta bez skóry i ości
50 ml oliwy z oliwek
Przyprawa do ryb Prymat
8 ząbków czosnku
Grubo mielony czarny pieprz, bazylia Prymat
100 g pokrojonych w paski suszonych pomidorów w oliwie
50 g dużych kaparów w zalewie
1 cytryna
1 mały pęczek sałaty rukola
16 pomidorków koktajlowych
2 łyżki prażonych orzeszków piniowych
Sos:
4 łyżki miodu
2 łyżki octu balsamicznego
Sok z ? limonki
Sól czosnkowa, pieprz ziołowy Prymat do smaku
Sposób przygotowania:
Oczyszczony, umyty i osuszony papierowym ręcznikiem filet z halibuta pokroić na 4 równe części, natrzeć przyprawą do ryb Prymat i ułożyć na dużym kawałku folii aluminiowej posmarowanej odrobiną oliwy z oliwek.
Suszone pomidory z oliwą połączyć z pokrojonymi na pół kaparami, całymi ząbkami czosnku, grubo mielonym czarnym pieprzem i bazylią Prymat. Tak przygotowaną mieszankę ułożyć na każdej porcji halibuta, a następnie obłożyć go dodatkowo plastrami cytryny. Folię złożyć nad rybą tak, aby powstała torebka, którą należy ułożyć na rozgrzanym grillu i piec przez około 15 minut.
W międzyczasie przygotować sos, łącząc miód, ocet balsamiczny, sok z limonki, sól czosnkową i pieprz ziołowy Prymat.
Rukolę wymieszać z pomidorami koktajlowymi i prażonymi orzeszkami piniowymi. Przygotowaną sałatkę przełożyć na talerze, a następnie ułożyć na niej grillowanego halibuta wraz z dodatkami. Całość skropić sosem miodowo-balsamicznym i podawać.

Wiecej przepisów w ksiązce Roberta Sowy „W poszukiwaniu smaku doskonałego”