• pomidorki koktajlowe układamy na pergaminie, polewamy miodem, posypujemy tymiankiem i solimy, następnie wkładamy do piekarnika (130 °C) mniej więcej na pół godziny
• obieramy z kapusty włoskiej dwa ładne zielone liście i parzymy przez 30 sekund we wrzątku
• pora kroimy w drobne paseczki szerokości 0,5 cm i długości ok. 25 cm i również parzymy przez 30 sekund we wrzątku
• rybę sprawiamy, wycinamy strunę grzbietową i marynujemy solą i pieprzem
• ryż jaśminowy gotujemy do miękkości w wodzie (w proporcji 2 części wody na 1 część ryżu)
• cytrynę i pomarańczę obieramy cienko ze skórki, wycinając dokładnie białą część przy skórce (łatwo gorzknieje!)
• na oliwie z oliwek przesmażamy ryż, dodajemy bardzo drobno posiekaną skórkę z cytrusów i posiekaną natkę pietruszki, starannie mieszamy wszystkie składniki
• na desce układamy sparzone liście kapusty, wycinamy łodygi, na liściach układamy oczyszczone tuszki śledzia
• nadziewamy filety śledzia farszem, kładąc na tuszkę łyżkę ryżu z przyprawami, i zwijamy tak, by ogonek śledzia sterczał do góry
• zawijamy nadziane śledzie w liście kapusty włoskiej, formując z niej rodzaj „sakiewki”, i związujemy sparzonym porem
• przekładamy do rondla lub na patelnię i dusimy z dodatkiem masła, pomidorów i cebuli ok. 15 minut, na bardzo wolnym ogniu
• na patelni przesmażamy pokrojoną w plastry cukinię z dodatkiem suszonego tymianku
• dookoła talerza układamy cukinię, na niej miodowe pomidory, na środku wykładamy odrobinę sosu z pomidorów, a na nim układamy gołąbki ze śledzia