Greckie pierożki z nadzieniem oliwkowo-serowym i sosem tzaziki
Opublikowano: 08-07-2009
Składniki:
? 4 płaty ciasta filo lub kanaki ? 100 g sera ricotta ? 100 g sera feta ? pęczek świeżej mięty ? 150 g dużych zielonych oliwek ? 1 ogórek ? 2 łyżki ziaren sezamu ? 4 ząbki czosnku ? pół szklanki jogurtu naturalnego ? oliwa z oliwek, miseczka i pędzelek ? sól i pieprz
? ser feta kroimy w drobną kostkę (1×1 cm) i mieszamy dokładnie z serkiem ricotta
? oliwki kroimy w plastry i dodajemy do serka
? czosnek siekamy drobno i mieszamy z pozostałymi składnikami, doprawiamy pieprzem
? ciasto kroimy w paski szerokości 5 cm
? deskę smarujemy oliwą za pomocą pędzelka i układamy na niej jeden pasek ciasta, następnie smarujemy ciasto oliwą i na nim układamy kolejny pasek, czynność tę powtarzamy za każdym razem, gdy kładziemy ciasto ? musimy ułożyć co najmniej trzy warstwy ciasta, ostatnią również smarując tłuszczem
? na ciasto nakładamy farsz serowy i zawijamy pierożki, kilkakrotnie składając ciasto w trójkąty
? układamy pierożki na blasze wyłożonej pergaminem i pieczemy ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 °C (po pięciu minutach zmniejszamy temperaturę do 180 °C), uważając, by nie przypalić ciasta
? ogórek kroimy na 4 części wzdłuż, wycinamy nasionka i ścieramy na tarce o grubych oczkach
? dodajemy jogurt, posiekany czosnek i miętę, doprawiamy pieprzem
? podajemy z pierożkami, dekorując oliwkami i drobną pokrojoną skórką z cytryny