GRILLOWANE FILETY Z KURCZAKA Z GRUSZKAMI I SEREM OSCYPEK PODANE Z EMULSJĄ Z PIETRUSZKI I ORZECHÓW WŁOSKICH
Opublikowano: 19-03-2010
Składniki dla 4 osób:
8 x 80 g piersi z kurczaka
4 gruszki
Marynata:
½ szklanki oliwy z oliwek
1 op. marynaty grillowej klasycznej Prymat
12 plasterków sera oscypek
4 plastry chudego bekonu
2 gałązki rozmarynu
1 pęczek kolorowych sałat
Sos:
100 ml oleju słonecznikowego
1 pęczek natki pietruszki
4 łyżki posiekanych orzechów włoskich
Sól, grubo mielony czarny pieprz Prymat
1 łyżeczka chili pieprz cayenne Prymat
1 łyżka miodu
Sok z cytryny do smaku
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki sosu dokładnie zmiksować i doprawić do smaku
Gruszki obrać, pokroić w plastry i skropić sokiem z cytryny. Plastry owoców, mięso i ser oscypek zalać marynatą i odstawić w chłodne miejsce. Gruszki, oscypek, kurczaka i bekon grillować z gałązkami rozmarynu przez około 10-15 minut, przekładając na drugą stronę.
Piersi kurczaka, gruszki, ser oscypek i bekon ułożyć na talerzach, całość udekorować kolorowymi sałatami i skropić przygotowanym wcześniej sosem.
Przygotował Robert Sowa