Grillowane warzywa z pomidorami, serem mozzarella i sosem z bazylii Opublikowano: 08-07-2009 Składniki: ? 2 pomidory czerwone gruntowe ? 2 pomidory żółte ? 1 papryka żółta ? 1 cukinia ? 1 łyżka suszonego tymianku ? 2 gałki sera mozzarella ? 2 ząbki czosnku ? 1 pęczek świeżego tymianku ? 1 pęczek świeżej bazylii ? 4 łyżki oliwy z oliwek ? sok z jednej cytryny ? 1 łyżka octu balsamicznego ? sól, pieprz ? pomidory kroimy w plastry o grubości 2 cm i marynujemy w soli, pieprzu i oliwie z oliwek ? cukinie kroimy w plastry 1 cm i marynujemy w oliwie i czosnku ? paprykę kroimy w małe kawałki i dodajemy do cukinii ? ser mozzarella kroimy w plastry o grubości 0,5 cm ? zamarynowane warzywa smażymy na patelni grillowej lub bezpośrednio na grillu ? na koniec smażenia dodajemy świeży tymianek i chwilę dusimy ? bazylię kroimy drobniutko i przekładamy do miski ? dodajemy sok z cytryny i ocet balsamiczny ? powoli wlewamy oliwę intensywnie mieszając, doprawiamy pieprzem ? warzywa układamy na talerzu przekładając plastrami sera ? polewamy sosem z bazylii, dekorujemy świeżym tymiankiem Przygotował Karol Okrasa