Składniki:
? 1 główka sałaty rzymskiej ? 2 piersi z kurczaka ? ? bagietki ? 200 ml jogurtu naturalnego ? ? dojrzałego arbuza ? 1 bakłażan ? 2 łyżki miodu ? 2 łyżki musztardy ? 4?5 ząbków czosnku ? 3 łyżki białego octu winnego ? 100 g masła ? 1 cytryna ? 10 pomidorków koktajlowych ? 1 pęczek świeżej kolendry ? 3 łyżeczki curry ? 1 łyżeczka cukru ? 1 cebula dymka ? sól, pieprz, oliwa
|
|
? piersi z kurczaka czyścimy, tniemy pod skosem na plastry grubości 1 cm, doprawiamy pieprzem
|
|
? mieszamy składniki marynaty: curry, jogurt, posiekany czosnek, miód i musztardę
|
|
? dokładanie obtaczamy w niej kurczaka, dodajemy posiekaną kolendrę i odstawiamy na 10 minut
|
|
? pomidorki kroimy na pół, przekładamy do miski, dodajemy podobnej wielkości kostkę z obranego arbuza
|
|
? doprawiamy pokrojoną w plasterki dymką, octem winnym, cukrem, pieprzem, solą i oliwą; odstawiamy, aby składniki się przegryzły
|
|
? sałatę rzymską rwiemy palcami, odkładając kilka liści do dekoracji
|
|
? bakłażana kroimy w plastry grubości 0,5?1 cm, marynujemy w pieprzu i oliwie
|
|
? na rozgrzany grill układamy wokół plastry bakłażana, a w środek plastry kurczaka; grillujemy na złoty kolor z obu stron
|
|
? bagietkę kroimy w kromki i smarujemy z obu stron masłem wymieszanym z 2 zmiażdżonymi ząbkami czosnku i solą
|
|
? dokładamy na grill do kurczaka i bakłażana i też pieczemy z obu stron
|
|
? do miksera wsypujemy posiekaną kolendrę, dodajemy ocet winny, musztardę i cukier, dolewamy oliwę i miksujemy na gładką masę
|
|
? na talerze wykładamy sałatę rzymską, na nią sałatkę z pomidorków koktajlowych i arbuza, obok kładziemy na przemian grillowane plastry bakłażana i kurczaka oraz grzanki
|
|
? polewamy kurczaka z bakłażanem i sałatkę sosem, dekorujemy liśćmi sałaty rzymskiej i listkami kolendry
|
|
Dobre rady:
? rozgrzany grill (kratkę) smarujemy oliwą, aby mięso nie przywierało ? zamiast sałaty rzymskiej możemy użyć innego rodzaju sałaty ? takiej jaką mamy pod ręką |
|