• do miski przekładamy składniki marynaty: drobno posiekane łodygi botwinki, musztardę, sok z limonki, oliwę, posiekany czosnek i bazylię, wszystko razem mieszamy
• filety kroimy w ładne kawałki, solimy i pieprzymy z obu stron, przekładamy do marynaty, dokładnie w niej obtaczamy i odstawiamy na 15 minut w chłodne miejsce
• rybę obkładamy z obu stron liśćmi botwinki
• do garnka z osolonym wrzątkiem przekładamy oczyszczoną i pokrojoną w kawałki fasolkę szparagową
• na to układamy sito lub kratkę, na której kładziemy rybę w liściach botwinki
• gotujemy pod przykryciem 10 minut
• do miski przekładamy majonez, dodajemy bazylię utartą w moździerzu z solą i oliwą, sok z limonki, posiekane filety anchois, roztarty ząbek czosnku i białe wytrawne wino; wszystko dokładnie mieszamy
• na patelni podsmażamy plastry czosnku oraz pokrojoną w ósemki dymkę, dodajemy ugotowaną pod rybą fasolkę szparagową
• smażymy chwilę, dodajemy pokrojoną w ósemki limonkę, doprawiamy startą gałką muszkatołową i posiekaną natką pietruszki
• na talerze wykładamy fasolkę wraz z kawałkami cebulki i limonki z patelni, na to rybę w liściach botwinki; polewamy sosem z bazylii, dekorujemy szczypiorem z natki
Dobra rada:
• w ten sposób możemy przyrządzić na parze również filety dorsza, karmazyna czy innej białej ryby