Ciasto: ? 1 kg mąki pszennej ? 3 jaja ? 1 łyżka cukru ? 1 łyżka soli ? 40 g drożdży ? oliwa do wyrobienia
Farsz: ? 1 kg kurek ? 200 g sera camembert ? 4 jaja na twardo ? 1 pęczek cebuli dymki ? 500 g marmolady z różą ? sól, pieprz, oliwa
? przesianą część mąki łączymy z odrobiną soli, cukrem i pokruszonymi drożdżami, zalewamy wodą i rozrabiamy rozczyn
? dosypujemy pozostałą część mąki, dodajemy jaja i wyrabiamy, aby uzyskać gęste ciasto
? na koniec dodajemy pół szklanki oliwy bądź oleju; ciasto jest gotowe kiedy dobrze odchodzi od palców
? zostawiamy ciasto na 30 minut w ciepłym miejscu, aby dobrze wyrosło, następnie dzielimy je na równe części, wielkości mniej więcej piłki do tenisa
? każdy kawałek ciasta rozciągamy w długi pas, owijamy ściśle wokół dość grubego kija (średnica 3-4 cm) i pieczemy nad ogniem (nie w samy ogniu, ale w żarze ogniska)
? kiedy skórka bułki stanie się rumiana, a ciasto łatwo schodzi z kija i nie zostawia wilgotnego śladu, jaszczur jest gotowy
? umyte w osolonej wodzie kurki siekamy dość drobno i podsmażamy na patelni z posiekanymi białymi częściami dymki
? ciepłe grzyby łączymy z pokruszonym na kawałki serem camembertem i posiekanymi jajkami na twardo; doprawiamy solą, pieprzem i posiekanym szczypiorem od dymki
? do plastikowej torby na żywność wkładamy farsz, ucinamy jeden róg torby i szprycujemy jaszczura farszem
Dobre rady:
? do ciasta możemy dosypać ziół ? będzie wtedy pięknie pachnieć ? do jaszczurów możemy użyć każdego rodzaj farszu z mięsa, sera, grzybów czy ryb ? ważne, by był dość gęsty ? jako farszu na słodko możemy użyć każdej marmolady, pod warunkiem, że nie jest rzadka i płynna