Kacza pierś marynowana w oliwe dyniowej i imbirze podana na delikatnym szpinaku w towarzystwie warzyw i kremu z koziego sera

Opublikowano: 11-03-2010

kacza_piers.jpg

Składniki:

-pierś z kaczki
-oliwa dyniowa
-imbir
-marchewka
-seler naciowy
-ser kozi
-masło klarowane
-tymianek
-białe wino
-bulion
-śmietana
-szpinak
-sezam
-czosnek
-sól
-pieprz

Pierś z kaczki marynujemy w oliwie i imbirze przez 6h. Obsmażamy mięsko od strony skóry wcześnie  nacinając je w kratkę. Wstawiamy pierś do pieca na 8 min 180 stopni i dajemy ją później by odpoczęła. Z marchwi i selera naciowego robimy równe słupki i blanszujemy na maśle klarowanym, podlewamy bulionem, doprawiamy.
Szpinak parzymy we wrzątku, odcedzamy dajemy na masełko, podsmażamy z wczesniej uprażonym sezamem, dolewamy białego wina. Pod koniec delikatnie aromatyzujemy czosnkiem. Mocno rozgrzany rondelek zalewamy białym winem dodajemy tymianek i czekamy, aż odparuje połowa, następnie dolewamy śmietany i wrzucamy ser kozi, doprawiamy sola, pieprzem. Czekamy, aż uzyskamy odpowiednią konsystencje i przecedzamy do czystego naczynia.

Autor: Łukasz Fulara