? z rozmrożonych tub kalmara zdejmujemy cienką, przeźroczystą błonkę
? do miski wrzucamy posiekany czosnek, sok z cytryny i marynujemy kalmary
? przygotowujemy farsz: do miksera przekładamy mielonego łososia, jajo i śmietankę, miksujemy to na gładką masę
? przekładamy do miski i dodajemy odciśnięte kapary, posiekaną natkę pietruszki, upalone uprzednio na złoto ziarna sezamu, sok z cytryny, sól (mało, bo kapary są słone) i pieprz
? farsz przekładamy do plastikowego worka z uciętym rogiem lub do worka do szprycowania i nadziewamy zamarynowane tuby kalmarów (nie za dużo farszu, bo urośnie podczas gotowania)
? spinamy końce drewnianymi wykałaczkami, przekładamy do naczynia do gotowania na parze i gotujemy 8?10 minut
? ziemniaki kroimy w plasterki i marynujemy w misce w oliwie, kminie rzymskim utłuczonym w moździerzu, soli i pieprzu
? smażymy na rozgrzanej patelni na złoty kolor z obu stron
? przygotowujemy sos: do miski przelewamy jogurt, sos ostrygowy, białe wino, sól, pieprz, sok z cytryny i posiekaną kolendrę; dokładnie mieszamy wszystkie składniki
? kalmary wyjmujemy z garnka i kroimy w grube plastry
? na talerz wykładamy usmażone plastry ziemniaków i plastry kalmarów, polewamy sosem i przybieramy natką oraz prażonymi ziarnami sezamu
Dobra rada:
? zamiast łososia możemy użyć do faszerowania innej ryby morskiej., ale mięso łososia nadaje potrawie piękny kolor