Kanapka z kurczakiem i żurawiną
Opublikowano: 10-05-2011
Autor przepisu: Cranberry Marketing Committee
Składniki na 4 porcje:
300 g filetu z piersi kurczaka
Sól
2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
1 łyżka stołowa brązowego cukru
1 łyżeczka mielonego pieprzu
Dodatkowo:
8 kromek chleba tostowego
1 pęczek rukoli
50 g sałaty lodowej
4 łyżki stołowe majonezu
1 łyżka stołowa sosu chili
50 g suszonych żurawin
1. Filety z piersi kurczaka opłukać i osuszyć. Doprawić solą. Podgrzać łyżkę oliwy z oliwek i smażyć filety przez 8-10 minut. Pozostałą ilość oleju zmieszać z cukrem i pieprzem, a następnie skropić nim filety. Smażyć przez kolejne 2-3 minuty. Pozostawić do ostygnięcia.
2. Chleb tostowy delikatnie opiec. Rukolę opłukać i rozdzielić. Sałatę lodową pokroić i opłukać. Żurawiny pokroić. Zmieszać ze sobą majonez, żurawiny i sos chili.
3. Filet z piersi kurczaka pokroić. 4 kromki chleba posmarować majonezem z żurawinami, a następnie nałożyć rukolę i sałatę lodową. Filety umieścić na sałacie i przykryć pozostałymi kromkami. Delikatnie ścisnąć i przekroić kanapki po przekątnej na trójkąty.
Czas przygotowania: ok. 25 minut
Wartości odżywcze (1 porcja):
Wartość energetyczna: 380 kcal / 1589 kJ
Białko: 22,6 g
Tłuszcz: 15,4 g
Węglowodany: 38 g
Fot.: Cranberries from USA
www.cranberries-usa.pl