Karkówka w orzechowej otulinie
Opublikowano: 21-04-2011
Autor przepisu: Piotr Murawski, szef kuchni marki Knorr
Przedstawiamy pyszny sposób na soczystą karkówkę okrytą pachnącą skórką, z dodatkiem chrupiących orzechów laskowych. Dzięki niebanalnemu podejściu do tej popularnej pieczeni, zaskoczysz swoich gości ciekawym smakiem. Jeszcze tylko wyjątkowy sposób podania i dzieło sztuki kulinarnej gotowe!
Danie dla sześciu osób
Danie łatwe w przygotowaniu
Czas przygotowania 120 minut
Kuchnia polska
Składniki:
- karkówka – 1,5 kilograma
- cebula – 2 sztuki
- Fix Soczysta karkówka z pieca Knorr – 1 opakowanie
- bułka tarta – 4 łyżki
- czerwona papryka – 1 sztuka
- orzechy laskowe – 50 gramów
- jajko – 1 sztuka
Sposób przygotowania:
- Cebulkę i paprykę pokrój w drobną kostkę. Orzechy posiekaj.
- Pokrojone warzywa dokładnie wymieszaj z orzechami, zawartością Fixu Knorr, jajkiem i bułką tartą.
- Powstałą masą dokładnie obłóż mięso. Jeżeli masa okaże się zbyt wilgotna, dodaj więcej bułki tartej.
- Mięso umieść w woreczku dołączonym do opakowania Fixu Knorr i zapnij klipsem.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180˚C przez około 100 minut. 15 min. przed końcem pieczenia rozerwij torebkę i pozwól, aby panierka na mięsie nabrała złotego koloru.