Karmelowe pierożki ravioli z nadzieniem orzechowym Opublikowano: 08-07-2009 Składniki: ? 80 g suszonych pomidorów ? 2 łyżki orzeszków ziemnych ? 1 łyżka migdałów w płatkach ? 1 łyżka orzechów laskowych ? 200 g mielonego białego sera ? 2 ząbki czosnku ? 4 jaja ? 1 łyżka masła ? 1 pęczek świeżej bazylii ? 250 g mąki pszennej ? 1 rozmącone jajo ? 6 pomidorków koktajlowych ? 250 ml śmietanki słodkiej 30% ? sól, pieprz, oliwa z oliwek ? woda do konsystencji ? w garnku rozpuszczamy cukier na złoty karmel, dodajemy wodę ? do miski wsypujemy mąkę, 2 jaja i ostudzoną wodę z karmelem; wyrabiamy ciasto ? ciasto rozwałkujemy cienko na stolnicy i kroimy w szerokie paski (ok.6?8 cm) ? siekamy orzechy laskowe i ziemne, dodajemy migdały ? wrzucamy do mielonego sera, dodając posiekaną bazylię, 1 żółtko i posiekany czosnek; solimy, pieprzymy, wszystko mieszamy ? każdy pasek ciasta smarujemy rozmąconym jajem ? z farszu formujemy kulki i kładziemy na pasku co 6 cm, na to kładziemy drugi pasek ? usuwamy dłonią nadmiar powietrza wokół kulek farszu, brzegi ściskamy i wycinamy trójkąty ravioli ? gotujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem oliwy przez 3 minuty od wypłynięcia pierożków na powierzchnię ? czosnek kroimy w plasterki, suszone pomidory siekamy, wrzucamy razem na patelnię ? dolewamy olej z pomidorów, dodajemy śmietankę, sól, pieprz i masło, redukujemy sos stale mieszając ? ugotowane ravioli odcedzamy i przerzucamy do sosu, dodajemy posiekaną bazylię; podajemy z pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi Przygotował Karol Okrasa