Karnawałowe przekąski
Opublikowano: 27-12-2018
Okres karnawału w Polsce, nazywany inaczej zapustami czy mięsopustem, najhuczniej obchodzi się w tzw. „ostatki” czyli od Tłustego Czwartku do „śledzika”, poprzedzającego Środę Popielcową. Choć w rzeczywistości karnawał trwa znacznie dłużej, ponieważ zaczyna się tradycyjnie 6 stycznia – w święto Trzech Króli. W 2019 roku potrwa zatem łącznie 59 dni, które wiele lokali gastronomicznych wykorzysta na zorganizowanie zabaw, takich jak choćby popularny Bal Przebierańców. Także w domach odbędą się karnawałowe prywatki, na których nie może zabraknąć smacznych, łatwych do przygotowania przekąsek. Zestawienie najpopularniejszych z nich przytaczamy poniżej.
Faszerowane pomidorki
Składniki:
- 8 średniej wielkości okrągłych pomidorów
- 15 dag mielonego mięsa drobiowego
- łyżka oleju
- 4 łyżki kaszki kuskus
- po kilka listków bazylii i mięty
- łyżka czarnych, krojonych oliwek
- łyżka oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Przygotowanie: https://polki.pl/przepisy/przekaski,faszerowane-pomidorki,10579,przepis.html
Naleśniki szpinakowe z serkiem
Składniki:
- truskawki i mięta do dekoracji
- serek fruite Wiśnia i Żurawina
- ok. 50 g świeżego szpinaku
- 170 g mąki pszennej
- 250 ml mleka
- 2 średnie jajka
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
Przygotowanie: http://najsmaczniejsze.pl/2015/07/nalesniki-szpinakowe-z-serkiem/
Gazpacho tradycyjne
Składniki:
- 4 ząbki czosnku
- 5 łyżek oliwy
- 1 łyżeczka drobnej soli
- 500 g pomidorów (4 pomidory)
- 1 ogórek
- 1 papryka
- 1 cebula
- 4 kromki białego chleba bezglutenowego lub pszennego
- 500 ml przegotowanej zimnej wody
- 2 łyżki octu sherry lub octu jabłkowego ewentualnie winnego
- chleb lub bułka do podania
Przygotowanie: https://www.olgasmile.com/gazpacho-tradycyjne.html
Róże Karnawałowe
Składniki
- 400 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550)
- 200 g śmietany 12% lub 18%
- 6 żółtek
- 2 łyżki spirytusu
- szczypta soli
- białko do łączenia ciasta
- dżem lub marmolada do dekoracji
- cukier puder do posypania gotowych róż
- tłuszcz do smażenia olej lub smalec w moim przypadku użyłam smalcu i oleju w proporcjach 1:1 w sumie około 1L tłuszczu.
Przygotowanie: https://smaker.pl/przepis-roze-karnawalowe,123835,uwagababciaewa.html
Pieczone buraczki
Składniki:
- 2-3 buraki
- 1 ząbek czosnku
- kilka igiełek rozmarynu
- pieprz, sól
Przygotowanie: http://kotlet.tv/pieczone-buraczki-do-podjadania/
Sajgonki z serem i warzywami
Składniki
- papier ryżowy
- liście botwinki
- ogórek świeży
- marchewka
- papryka świeża
- ser Aldamer
- sos sojowy
- chrzan wasabi
Przygotowanie: https://www.mojegotowanie.pl/przepis/sajgonki-z-serem-i-warzywami