Karp na kapuście BIO
Opublikowano: 30-10-2009
Składniki:
filet z karpia, sól, pieprz, olej, kapusta kiszona BIO (250 g), 1 cebula BIO, liść laurowy, ziele angielskie, cukier, suszone grzyby, 4 ziemniaki BIO.
Filet z karpia (około 400 g dla 2 osób) solimy, posypujemy pieprzem i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju. Kapustę kiszoną parzymy lub smażymy na oleju z cebulą, solą, pieprzem, liściem laurowym, zielem angielskim i szczyptą cukru. Do tak przygotowanej kapusty dodajemy ugotowane suszone grzyby – powinny być miękkie i pokrojone, dlatego moczymy je dzień wcześniej przez 12 godzin. Kapustę dusimy wraz z grzybami dodając bulion z gotowanych grzybów.
Wykładamy na talerz kapustę. Usmażony filet z karpia podajemy na kapuście. Gotujemy ziemniaki i układamy je obok karpia.
Przygotowane przez Jacka Szczepańskiego