• zmielone mięso drobiowe mieszamy z rozgniecioną łyżką czerwoną fasolą
• dodajemy roztarty czosnek, pokrojoną w drobną kostkę czerwoną cebulę, posiekaną natkę pietruszki i ostrą papryczkę
• z chleba razowego obcinamy twardą skórkę i kroimy go w kostkę, dodajemy do masy mięsnej wraz z żółtkiem jaja; masę doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny
• ręce i deskę smarujemy oliwą i formujemy z masy mięsnej podłużne kotleciki – kebaby
• każdy kebab nadziewamy na drewnianą szpadkę (jeśli są większe niż średnica patelni, trzeba szpadki przyciąć)
• na rozgrzaną patelnię lejemy odrobinę oliwy i smażymy kebaby na szpadkach na złoty kolor z każdej strony
• do miski przekładamy jogurt, majonez, sok z połowy cytryny, sól, pieprz i posiekany szczypiorek; wszystko dokładnie mieszamy
• drugą czerwoną cebulę kroimy w krążki i marynujemy w soku z cytryny, posiekanej natce pietruszki, soli, pieprzu i oliwie
• marynowaną cebulę i sos szczypiorkowo-jogurtowy przekładamy do zakręcanych słoików, usmażone kebaby owijamy w folię aluminiową i zabieramy na piknik; kebaby możemy zjeść na zimno lub podgrzać na ognisku czy grillu wraz z marynowaną cebulą i sosem
Dobra rada:
• aby drewniane szpadki nie paliły się na ognisku czy grillu, dobrze jest je namoczyć wcześniej 2–3 godziny w zimnej wodzie