Kotlety z ciecierzycy z sosem serowo-cebulowym Opublikowano: 15-07-2009 Składniki: • 100 g sera topionego • 50 g sera feta • 200 g ciecierzycy ugotowanej lub z puszki • 1 papryczka chili • 6 pomidorków koktajlowych do dekoracji • 1 pęczek świeżej kolendry • 50 g kiełków sojowych • 1 jajo • 100 ml słodkiej śmietanki • 1 łyżeczka curry • 4 cebule szalotki • 2 łyżki mąki pszennej • sól, pieprz, oliwa • w dużej misce rozgniatamy łyżką ciecierzycę, dodajemy jajo, 1 posiekaną szalotkę i posiekaną świeżą kolendrę • dodajemy pokrojony w kostkę ser feta, kiełki fasoli, mąkę pszenną, sól i pieprz do smaku; wszystko dokładnie mieszamy • na rozgrzanej patelni z oliwą formujemy łyżką kotlety i smażymy je na złoty kolor z każdej strony, ostrożnie przewracając • w rozgrzanym rondlu z oliwą smażymy do zeszklenia posiekane cebule szalotki dodajemy curry i porwany palcami serek topiony • dodajemy śmietankę i posiekaną ostrą papryczkę • dusimy tak długo aż serek topiony dokładnie się rozpuści, całość miksujemy na gładką masę, doprawiamy solą i pieprzem do smaku • na talerz nalewamy sos, układamy kotlety z ciecierzycy, dekorujemy połówkami pomidorków koktajlowych i listkami kolendry Przygotował Karol Okrasa