? bakłażana przecinamy na pół, nacinamy miąższ ukośnie, doprawiamy solą, pieprzem i oliwą
? kładziemy na blachę z pergaminem i pieczemy w piekarniku 180°C przez 8?10 minut
? na suchej patelni prażymy przez 2?3 minuty ziarna pestek z dyni
? na tarce o grubych oczkach ścieramy do miski ser, potem obrane ze skórki ziemniaki
? dodajemy posiekany miąższ (bez skórki) upieczonego bakłażana, posiekane 2 ząbki czosnku, uprażone ziarna pestek z dyni, jajo, posiekaną natkę pietruszki, mąkę, sól i pieprz, wszystkie składniki starannie mieszamy
? na deskę wysypujemy otręby pszenne, nakładamy łyżką porcję masy i formujemy kotlety, panierując je w otrębach
? smażymy na rozgrzanej patelni z oliwą na złoty kolor z każdej strony
? z obranych pomidorów usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę i wrzucamy na gorącą patelnię z oliwą, chwilę smażymy
? dodajemy cukier, mieszamy, dodajemy ocet balsamiczny i dusimy tak długo, aż konfitura zgęstnieje; na koniec doprawiamy solą, pieprzem i posiekaną świeżą bazylią
? na talerz nakładamy konfiturę z pomidorów, na to kładziemy usmażone kotlety, dekorujemy połówkami pomidorków koktajlowych i listkami bazylii