Krem brokułowy

Opublikowano: 07-08-2009

krem_brokuowy.jpg

Składniki na 4 porcje :

•    100 g sera Lazur błękitny

•    1 l bulionu drobiowo-wołowego

•    300 g brokuł świeżych lub mrożonych

•    50 ml śmietanki

•    ok. 1 łyżeczki mąki ziemniaczanej

•    biały pieprz

•    przyprawa warzywna

Wykonanie:

1. Brokuły dzielimy na różyczki i gotujemy w bulionie ok. 45minut.

2. Ugotowane brokuły rozdrabniamy na jednolita masę – blenderujemy i doprawiamy do smaku przyprawą warzywną i białym pieprzem.

3. Dla uzyskania gęstszego kremu zaciągamy zawiesiną z wody i mąki ziemniaczanej. Po zagotowaniu dodajemy śmietankę.

4. Krem podajemy z grzankami ziołowymi posypanymi startym serem Lazur błękitny

Przygotował: Arkadiusz Kuźniewski-szef kuchni Restauracji Lazur w Nowych Skalmierzycach