? siekamy cebulę i 1 ząbek czosnku, ziemniaki kroimy w kostkę
? smażymy krótko na oliwie z oliwek cebulę i czosnek, dodajemy pokrojone ziemniaki
? wrzucamy podsmażone warzywa do bulionu z dodatkiem soli i odrobiną masła; gotujemy 10 minut, następnie do wywaru dorzucamy różyczki brokułów i gotujemy jeszcze 5 minut
? w tym czasie przygotowujemy grzanki z chleba tostowego, po czym smażymy je na patelni na oliwie z oliwek do uzyskania złotego koloru
? pod koniec dodajemy dwa posiekane ząbki czosnku i poszatkowaną natkę pietruszki
? wyjęte z wywaru warzywa miksujemy w blenderze, wlewamy miks z powrotem do garnka i dodajemy słodką śmietankę oraz masło; gotujemy chwilę do zgęstnienia
? na koniec podprawiamy zupę żółtkiem jaja
? nalewamy gotową zupę na talerze i posypujemy ją poszatkowanym szpinakiem