Składniki:
Ciasto: ? 2 jaja ? 700 g mąki pszennej ? 40 g drożdży ? 1 łyżka cukru ? 150 g masła ? 1 szklanka mleka
Farsz: ? 350 g filetów z sandacza ? 1 łyżka musztardy ? 2 cytryny ? 2 twarde gruszki ? 2 pietruszki (korzenie) ? 1 pęczek natki pietruszki ? 1 pęczek świeżego majeranku ? sól, pieprz, oliwa
|
|
? pokruszone drożdże łączymy w misce z ciepłym mlekiem, dodajemy sól, cukier i jaja
|
|
? dodajemy przesianą mąkę (tyle, aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany) i wszystko dokładnie zarabiamy; przykrywamy lnianą ściereczką lub posypujemy warstwą maki i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30-40 minut
|
|
? dodajemy resztę mąki i dokładnie wyrabiamy ciasto, dolewając w końcowej fazie rozpuszczone masło; ciasto jest gotowe, gdy przestaje lepić się do palców
|
|
? z filetów sandacza usuwamy skórę i w miarę możności ości, po czym doprawiamy solą i pieprzem, i obtaczamy w drobno posiekanej natce pietruszki
|
|
? gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę 1 x 1 cm, do zimnego naczynia wsypujemy cukier, upalamy go na złoty karmel, dodajemy gruszki i sok z cytryny, możemy dolać trochę wody
|
|
? kiedy płyn odparuje, dodajemy posiekany majeranek i startą skórkę z cytryny; mieszamy i studzimy
|
|
? układamy ciasto na pergaminie, rozwałkowujemy na płat grubości 1 cm, smarujemy rozmąconym jajem
|
|
? układamy na wierzch warstwę glazurowanych gruszek, filety z sandacza i kolejną warstwę gruszek
|
|
? zawijamy kulebiaka z pomocą pergaminu jak roladę
|
|
? zwijamy szczelnie rogi i brzegi, smarujemy wierzch roztopionym masłem lub rozmąconym z mlekiem jajem
|
|
? pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180-190?C przez 30 minut
|
|
? obrany i pokrojony na ćwiartki korzeń pietruszki gotujemy do miękkości na parze
|
|
? miksujemy z solą, pieprzem, musztardą i sokiem z cytryny, dolewając oliwę aż do uzyskania półpłynnej konsystencji
|
|
? na talerz wykładamy mus z pietruszki, a na wierzch plastry ciepłego kulebiaka; dekorujemy gałązkami majeranku
|
|
Dobre rady:
? do gruszek można dodać laskę cynamonu i wyjąć ją potem ? zamiast sandacza można użyć innej ryby; klasyczny kulebiak rosyjski jest nadziany łososiem i posiekanymi jajkami na twardo |
|