• do rozgrzanego rondla lejemy oliwę, dodajemy pszenicę, śliwki, miód, orzechy, cynamon, anyż, startą skórkę z cytryny, pół jabłka podzielonego na cząstki, trawę żubrową i sok z cytryny; dusimy stale mieszając
• sprawionego kurczaka czyścimy i do środka upychamy ciepły farsz
• starannie związujemy nóżki z kuperkiem, aby farsz nie uciekał, związujemy też sznurkiem skrzydełka na grzbiecie, aby kurczak ładnie prezentował się po upieczeniu
• kurczaka solimy i pieprzymy, układamy w brytfance lub naczyniu żaroodpornym dodając oliwy na dno, obkładamy resztą cząstek z jabłka
• polewamy roztopionym masłem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160°C przez 40 minut do godziny, w zależności od wielkości kurczaka
• upieczoną dynię obieramy ze skórki i kroimy w kostkę
• przekładamy do miksera, dodajemy jajo i śmietanę, miksujemy na gładko, przekładamy do miski
• dodajemy mąkę i zmielony mak, mieszamy
• smażymy na patelni, formując małe, kształtne placuszki
• wyjmujemy kurczaka z piekarnika, układamy na półmisku, wokół układamy placuszki z dyni, ozdabiamy gałązką rozmarynu