Kurczak czkmeruli, czyli karnawał po gruzińsku
Opublikowano: 14-01-2020
Karnawał trwa w najlepsze! To nie tylko czas zabaw, ale również spotkań z przyjaciółmi, a co za tym idzie, dobrej kuchni. Czym zaskoczysz swoich gości? Postaw na gruzińskie smaki i przygotuj kurczaka czkmeruli.
Kurczak czkmeruli to danie, niezwykle lubianej przez Polaków, kuchni gruzińskiej. Mięso w pysznym mleczno-czosnkowym sosie jest mniej popularne niż chaczapuri, ale równie smaczne. Co najważniejsze danie, składa się tylko z kilku składników, które zazwyczaj posiadamy w domu. Jak przygotować soczystego kurczaka w gruzińskiej odsłonie?
Składniki:
- 1 cały kurczak
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki masła
- 10 ząbków czosnku
- 2 łyżki sosu adżika (zamiennie można użyć 1 posiekanej papryki jalapeño)
- ½ szklanki bulionu drobiowego
- ½ szklanki tłustego mleka
- Sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Kurczaka pokrój tak, aby wyodrębnić z niego udka oraz piersi. Przypraw je obficie solą oraz pieprzem. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Następnie na żeliwnej patelni rozgrzej olej oraz masło. Gdy masło się rozpuści, umieść na patelni kawałki kurczaka, skórką do dołu. Pamiętaj o tym, żeby kawałki nie stykały się ze sobą. Smaż ok. 10 minut z jednej strony oraz ok. 5 minut z drugiej. Przełóż na talerz.
Przygotuj sos. W naczyniu blendera umieść czosnek, adżikę (lub jalapeño), bulion oraz mleko. Przypraw odrobiną soli, a następnie zblenduj ze sobą wszystkie składniki. Kawałki kurczaka wyłóż na żeliwną patelnię, a następnie polej je sosem. Włóż do piekarnika i piecz przez ok. 12-15 minut. Po tym czasie wyjmij danie z piekarnika i odczekaj jeszcze ok. 5 minut. Po tym czasie będzie ono gotowe do spożycia!
Kurczaka czkmeruli najlepiej podawaj z gruzińskim chlebkiem lub swoimi ulubionymi dodatkami. Świetnie sprawdzi się także w połączeniu z musującym białym wytrawnym winem Marani, idealnym na karnawał!
O Marani:
Wina Marani są oryginalnymi gruzińskimi winami, produkowanymi w regionie Kacheti – Telawi. Winiarnia łączy nowoczesne technologie ze starożytnymi metodami wytwarzania wina. Beczki dębowe sąsiadują tu z tradycyjnymi amforami glinianymi – KWEWRI, zakopanymi w ziemi piwnicy, którą nazywa się „Marani”. Region Kacheti dzieli się na siedem najważniejszych mikroregionów dla win o zastrzeżonym nazewnictwie miejsca pochodzenia upraw winorośli. Prawy brzeg rzeki Alazani zajmują mikroregiony „Tsinandali”, „Vazisubani”, „Akhasheni” i „Mukuzani”, a mikroregiony „Napareuli”, „Kvareli” i „Kindzmarauli” są położone przy malowniczym podnóżu Dużego Kaukazu, na lewym brzegu rzeki Alazani. Tutaj rodzą się wyborne wina czerwone i białe, wytrawne i półsłodkie ze złożonym bukietem i niepowtarzalnym smakiem, które zyskują uznanie na całym świecie. Importerem win w Polsce jest Marani 1915 Sp. z o.o.
Więcej informacji na stronie: http://www.marani.com.pl/