KURCZAK PO MAROKAŃSKU Z WARZYWAMI, MIGDAŁAMI I ORZECHAMI NERKOWCA
Opublikowano: 07-07-2010
Składniki dla 4 osób:
1 kg podudzi z kurczaka bez skóry
Marynata:
¼ szklanki oliwy z oliwek
2 cebule szalotki
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka słodkiej papryki Prymat
½ łyżeczki soli czosnkowej Prymat
1 łyżeczka grubo mielonego czarnego pieprzu Prymat
½ łyżeczki imbiru Prymat
½ łyżeczki cynamonu Prymat
½ łyżeczki kolendry
1 łyżeczka kurkumy
½ łyżeczki kminu
2 szklanki bulionu drobiowego Kucharek
300 g miąższu z pomidorów
Sok z 1 limonki
1 pęczek świeżo posiekanej kolendry
1 pokrojony w kostkę bakłażan
1 pokrojona w kostkę cukinia
½ szklanki całych obranych migdałów
½ szklanki orzechów nerkowca
½ szklanki sparzonych rodzynek sułtańskich
Sól, pieprz czarny mielony Prymat do smaku
1 limonka do dekoracji
Sposób przygotowania:
Cebulę i czosnek posiekać, podsmażyć na rozgrzanej oliwie z oliwek, a następnie dodać utłuczone w moździerzu przyprawy i nieustannie mieszając podgrzewać przez ok. 2 minuty. Umyte i oczyszczone kawałki kurczaka natrzeć wystudzoną marynatą i odstawić do lodówki na ok. 4-6 godzin.
Zamarynowane mięso usmażyć na patelni ze wszystkich stron, dodać pomidory oraz bulion i gotować do miękkości. Bakłażana i cukinię ułożyć na blasze do pieczenia, skropić oliwą z oliwek, doprawić solą i pieprzem, a następnie piec ok. 20 minut w temperaturze 200ºC.
Tak przygotowanie warzywa połączyć z kurczakiem i doprawić do smaku sokiem z limonki. Przed podaniem posypać prażonymi migdałami, nerkowcami, rodzynkami i świeżo siekaną kolendrą. Podawać z ryżem i cząstkami limonki.
Przygotował Robert Sowa